Цената ориза достигна 12-годишен връх в световен мащаб, съобщи Световната организация по прехраната. На международните пазари 45 кг непреработена зърнена култура се търгуват за около 16,5 долара – най-високата цена за последните 12 години.

В България за последната седмица килограм ориз на едро поскъпна с 10 стотинки и вече е 3,30 лв., тъй като го внасяме и се влияем от цените на световните пазари.

Причината е слабата реколта и забраната, която Индия наложи върху износа на зърнената култура. 40% от световния износ на ориз е именно оттам.

Мусоните в Индия тази година дойдоха по-късно и бяха по-слаби, съответно и реколтата от ориз не е добра. За да запазят продукцията евтина за 1,3 млрд. души население, властите там забраниха износа му.

България също произвежда ориз, но половината от реколтата ни се изкупува от Турция, още докато расте на нивата. Съответно това води до дефицит в България и нуждата от вносен продукт.

Поскъпването на ориза в световен мащаб е тревожна новина за населението на Азия, където той е основна храна. В България консумираме предимно пшеница и затова специалистите успокояват, че  не се очаква драстичен скок на цената.