Министърът на правосъдието Цецка Цачева е разпоредила проверка в Агенцията по вписванията за това дали са били спазени изискванията и наредбата за вътрешните правила при раздаването на бонусите на служителите.

„Вярвам, че няма нарушения, но ако в доклада на Инспектората бъдат установени такива, ще бъда безкомпромисна”, заяви Цачева по време на извънреден брифинг в правосъдното министерство. Плащането на допълнителните възнаграждения не е незаконно, но Цачева беше скептична доколко е морално. 

Докладът ще е готов до края на следващата седмица или най-късно – в началото на по-следващата.

„Съобразила съм момента, в който изпълнителният директор Габриела Козарева пое агенцията в средата на месец август – по време на срива на Търговския регистър, и нейните усилия за възстановяване в пълнота функционалността на регистъра, както и работата по отношение на останалите три регистъра, които са в Агенцията по вписванията. За пръв път бе преодоляно забавянето в Търговския регистър и в Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, което беше факт, особено през месеците март, април и май”, добави правосъдният министър.

Снимка: btvnovinite.bg

По информация на изпълнителния директор на агенцията - Габриела Козарева, най-големият даден бонус за последното тримесечие е малко над 3000 лева, а най-малкият – 700 лева. Самата тя отказа да сподели колко пари е получила.

Общата сума на възнагражденията е в размер на 599 007 лв. Средствата са разпределени между 635-е служители на агенцията, като всеки е получил бонус според индивидуална оценка.

Снимка: btvnovinite.bg

Козарева подчерта, че трите длъжностни лица, отговорни за срива на регистъра, не са получили бонуси. Такива били дадени на останалите служители, които са работили извънредно след това.

„Първите десет дни се работеше по 24 часа, след което се работеше всяка събота и неделя и това не е труд, който би бил могъл да бъде възнаграден по Трудовия кодекс”, коментира тя.

„Обемът на работа все още е значителен и аз искам да мога да разчитам на тези хора, да мога да изисквам от тях. Затова смятам, че правилно съм използвала единствения механизъм”, посочи още изпълнителният директор на агенция.

Общата сума на разпределените допълнителни възнаграждения зависи от икономиите в последното тримесечие. По закон такива бонуси могат да се раздават четири пъти годишно.

Сривът в Търговския регистър през август затрудни работата на стотици хиляди и постави под риск целия търговски оборот в България. Тогава фирмата на Иван Михов не успява да кандидатства за няколко търга и губи около 10 хиляди лева.

„Чувствам се ядосан - в момента всичко е замразено”, разказа тогава пред bTV мъжът.

Днес клиентите на регистъра останаха изненадани, че тъкмо за онзи период са раздавани бонуси.

„Да вземат бонуси за какво? Задето попречиха на целия народ да си движи фирмите. Не е коректно най-малко”, коментираха някои от възмутените.