Нов скандал около Търговския регистър стигна до парламента. Според публикация във в. „Сега” служителите в Агенцията по вписванията, която блокира дейността на бизнеса през лятото, са получили бонуси за същия период.

Неофициалната информация е за бонуси в размер на 700 хил. лева и то точно за периода през лятото, в който Търговския регистър не работеше.

Според финансовия министър Владислав Горанов раздаването на бонуси е законово допустима опция, в която няма нищо лошо:

„Служителите, които добросъвестно са изпълнявали дейностите си в агенцията и които не носят пряка отговорност и вина за възникналия технически проблем, биха могли да получат подобно допълнително възнаграждение. Ако обаче има отпуснати допълнителни възнаграждения на служители или на длъжностни лица, които носят отговорност, макар и косвена – това за мен е неприемливо”, коментира Горанов.

„Ако има някъде пожар, пожарникарите ги награждават, а тези, които са предизвикали пожара, носят съдебна отговорност”, заяви Румен Гечев от БСП.

Опозицията веднага поиска, ако има такъв случай, парите да бъдат върнати, и дори постави въпроса за партийните субсидии и тяхното намаляване.

От Агенцията по вписванията изпратиха позиция до медиите, в която поясняват, че лицата, отговорни за срива на Търговския регистър, не са получили допълнителни възнаграждения, а само останалите служители, които не са спирали работата си, дори по време на срива.

Партийните субсидии: И през 2019 година партиите ще получават 11 лв. на глас

От БСП поставиха на дневен ред въпроса защо със закона за бюджета не е променен размерът на субсидията за партиите. Според Столетницата тя трябва да падне от 11 на 5 лева на глас.

„Има идея субсидията да падне до 1 лев. Това е огромен популизъм. Според нас трябва да е по средата”, коментира Александър Симов от БСП.

„Тези, които казват, че трябва да се премахнат субсидиите, ще обслужат интересите на едрия капитал. Трябва да има по-сериозен контрол и да се види кой как ги харчи”, заяви по същата тема Тома Биков от ГЕРБ.

И тази година ГЕРБ ще получи 12,5 млн., БСП – 10,5 млн., ДПС и „Обединени патриоти” –  по 3,5 млн., а ВОЛЯ – 1,6 млн.

Снимка: btvnovinite.bg

Партиите трябва да имат легално финансиране за да нямат зависимости, посочи Владислав Горанов. По думите му второто четене на бюджета ще е до края на месеца.

Според Горанов второто четене на бюджета ще е до края на месеца

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!