Концесионерът на централния плаж в Созопол премахна незаконната дига. Въпреки дъжда, за няколко часа багерът разруши голяма част от стената, която беше изграждана с дни. След това ще трябва и да заравни пясъка.

Това стана след като вчера министърът на туризма Николина Ангелкова го глоби за изгребването на пясък от морето. 

Снимка: btvnovinite.bgВ профила си във „Фейсбук” новият кмет на Созопол Тихомир Янакиев публикува видео с багера, който разрушава защитната стена.

На въпрос какъв е смисълът от тази дига, Янакиев отговори: „Този плаж го има толкова години – стотици, хиляди, така че ще си го има пак и без тази дига”.

Съоръжението е издигнато по цялата ивица и предизвика протести на местните жители. Проверка на институциите показа, че дигата е издигната с пясък от морето и е нарушена целостта на брега.

Снимка: btvnovinite.bg

Близо 20 години Светлозар Стефанов отговаря за плажа в Созопол при предишния концесионер. Той обясни, че обикновено се правят диги покрай заведенията с чували, пълни с пясък. По думите му е нормално зимата да има големи вълни. 

Снимка: btvnovinite.bg

Триметров пясъчен вал, пред който е издълбан ров има и на плаж „Академика” в Равда. Високите купчини с пясък са струпани пред заведенията на плажа.

Екипът на bTV днес не успя да се свърже с концесионера. От Министерството на туризма обещаха проверка.