Концесионерът на плажа в Созопол е нарушил уведомлението за изграждане на пясъчна дига и предстои да бъде глобен, а дигата да бъде съборена, това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

За „Тази събота” тя обясни, че предстои той да бъде глобен с неустойка от 6900 лв. Освен това Ангелкова беше категорична, че е изземан неправомерно пясък от ивицата, което е нарушение.

Министърът подчерта, че дигите са важни що се отнася до опазването на плажната инфраструктура, но заяви, че изграждането им трябва да става с предварителен диалог между отделните страни.

Жителите на Созопол смятат, че мястото никога не е било заплаха за околностите. По думите им дигата се издига в центъра на хилядолетен плаж и призоваха за незабавно премахване на пясъчната ограда.

Освен това заявиха, че е нужно да се делегират повече права на кметовете на общините.

До понеделник багер трябва да влезе на ивицата, да събори дигата и изравни плажа. Във вторник предстои нова проверка. Ангелкова подчерта, че нова дига няма да бъде издигната.

Контролът остава в министерствата на туризма и на околната среда. Решението за защитна дига, която да пази плажа и инфраструктурата върху него пък е по преценка на концесионерите.