Протестът е пред Народното събрание - за пореден път срещу избора на Валери Симеонов за зам.-парламентарен шеф. Миналата година той подаде оставка като вицепремиер, след като нарече майки на деца с увреждания "кресливи жени с уж болни".

Майки от инициативата "Системата ни убива" настояват за оставката му и сега, както и за тези на 118 депутати, които са го подкрепили. Симеонов отказа да подаде оставка още при първия протест и решението му остава непроменено.

Ще останат ли хора в нужда без подкрепата на неправителствени организации?

Светла и Бианка са жени с интелектуални затруднения, които посещават дневния център към фондация "Светът на Мария". Там те се учат да станат самостоятелни. 

"Моето дете намери тук приятели, среда, намери работа", сподели Лена Данова, майка.

"И стана много активна в живота. Както тук, така и навън", добави Христина Петрова, майка.

Майките обаче се страхуват, че центърът може да спре работа, заради два законопроекта.

„Ако не са те, нашите деца са загубени! И заедно с тях и ние!”, сподели Лена.

„Атака” предлагат да бъде отменен Законът за социалните услуги, който трябва да влезе в сила от януари, тъй като е приет според тях набързо.

В мотивите се казва още:

Снимка: bTV

„Законът фаворизира, и това е една от главните му цели, неправителствени организации, които са застанали на входа и на изхода в очакване на държавно финансиране”

Независимият депутат Ангел Исаев предлага закона да се промени, най-вече в частта за дейността на неправителствените организации.

„Това е за защита на българското семейство и деца. Основно това. Няма как да дойдат чужди НПО-та и да кажат как аз да си възпитавам детето!”, смята Ангел Исаев, независим депутат.

От дневния център "Светове" казват, че и сега ги контролират - от Столичната община и Агенцията за социално подпомагане.

Снимка: bTV

„Проверяват цялата ни документация - финансова, нефинансова, свързана с нашите програми”, каза Соня Джонева, ръководител на Дневния център "Светове"

Законопроектите все още не са обсъждани от депутатите.

Наскоро Светият синод излезе с позиция за същия закон, в което защитават традиционното семейство.

Архиереите призоваха:

"Народното събрание да предприеме действия за отлагане действието на новия ЗСУ, както и за отмяната му, или основното му преработване, след широка обществена дискусия"