Втори ден продължават протестите на стопани на домашни прасета, които превантивно трябва да умъртвят здрави животни заради африканската чума. 

Жители на 30 пазарджишки села изразиха недоволството си в областния град. Протестът не беше отменен, въпреки отсрочката от седмица, която земеделският министър Десислава Танева даде на стопаните на домашни прасета,  да заколят животните си.

Снимка: btvnovinite.bg

Те настояват времето да се удължи до Коледа, както и да се ограничи популацията на дивите свине, а не да се убиват домашните.

Премиерът Бойко Борисов и министър Танева отидоха на извънредно съвещание в Пазарджик с кметове на населените места в региона и животновъди.

Индустриалните свиневъдите поискаха обявяване на бедствено положение в цялата страна.
От бранша подкрепиха действията на правителството и настояха за извънредни мерки в цялата страна.

Снимка: btvnovinite.bg

Исканията на индустриалните свиневъди са подкрепени от  месопреработвателите и зърнопроизводителите. И в бранша има напрежение, защото част от тях смятат, че държавата не е взела навременни мерки и чумата може да доведе до оставки. 

Опозицията настоя изпълнителната власт да изкупи прасетата, отглеждани в заден двор на пазарни цени, за да няма социалното напрежение.

По-рано тази сутрин седем села в Пловдивско също се разбунтуваха срещу превантивните мерки на държавата.

Стопаните категорично отказаха да умъртвят животните, тъй като не е преминала ветеринарна проверка, която да установи зараза. Стопаните обясниха, че използват дезинфекционни средства преди да доближат своите животни.

Снимка: btvnovinite.bg

Според предписанията, преди да приберат месото в хладилника, стопаните трябва да го сварят.

Отсрочка до неделя да заколят прасетата си имат и стопаните в Пловдивско. От понеделник се очакват проверки по домовете на хората.

Снимка: btvnovinite.bg

Съпротива срещу умъртвяването на здрави домашни свине имаше и в Монтанско. Група граждани се събраха пред сградата на областната администрация в града, за да изразят несъгласието си с това. Част от тях бяха поканени на заседанието на областната комисия, продължило повече от два часа, за да зададат въпросите си относно мерките срещу разпространението на заразата.

По думите им, са се организирали спонтанно и не представляват партия или организация.

Междувременно стана ясно, че протест срещу умъртвяването на здрави домашни животни на същото място е заявен от представители на партия „Възраждане” Костадин Костадинов. Той ще се състои на 5 август от 10 ч.

С още 30 дни удължиха бедственото положение в Добричко заради Африканската чума. От понеделник екипи ще започнат проверки по всички населени места дали домашните прасета, които се отглеждат в т.нар. „заден двор“ са унищожени доброволно.

Снимка: btvnovinite.bg

В края на миналата седмица беше даден гратисен период до 5 август, в който стопаните могат да умъртвят прасетата и защото в областта няма огнище, месото да остане за консумация.

След този период обаче на стопани, които не са заклали животните си ще им бъде налагана санкция и ще се пристъпи към умъртвяване и загробване на установените прасета. Малко над 1000 са прасетата, които трябва да бъдат унищожени. Шефът на ОДБХ д-р Борислав Каменов каза за bTV, че половината от тях вече са заклани.