Българските превозвачи се обявиха срещу приемането на пакет „Мобилност"-1, по-известен като пакета „Макрон”.

Още от 4 часа сутринта протестиращите окупираха летище София. Вместо със своите камиони превозвачите тръгнаха за Брюксел със самолет.

„Евродепутатите трябва да направят много внимателен прочит и да изберат баланса, който да бъде такъв, че да е справедлив за всяка една държава в ЕС”, отбеляза още сутринта на летище София Йордан Арабаджиев – председател на Съюза на превозвачите.

Сънародниците ни направиха шествие по улиците на Брюксел, след което се обединиха с колегите си от Румъния. Основните им аргументи са, че новите правила обричат бизнеса им на фалит, защото ги правят неконкурентноспособни.

Снимка: EPA

Протестът на превозвачите от България, Румъния и Полша с проведе на площад „Люксембург” в Брюксел.

Шофьорите поискаха отмяна на две от точките в пакета: връщането на камионите и шофьорите в страните на регистрации за почивка и задължителната 45-часовата почивка да се извършва извън камиона.

Докато превозвачите протестираха,  депутатите от Транспортната комисия не гласуваха  два от докладите в пакета „Мобилност”, което на практика го блокира.

Това е прецедент в Европарламента. Сега документът нито може да бъде вкаран в зала за гласуване, нито да бъде върнат в комисията, защото той вече два пъти е бил там.

„В този момент имаме много либерализиран пазар в Европа. Има много правила, които не се прилагат. Като например, къде спят шофьорите – на хотел, на безопасен паркинг или по магистралите. Всичко това е една голяма бъркотия”, посочи Вим ван де Камп – докладчик в Комисията по транспорт в ЕП. 

„Това е доста тъжен резултат, защото ситуацията на пазара продължава. Тези, които мамят и използват превозвачите, злоупотребяват със системата и ще продължат да го правят”, посочи и друг докладчик в транспортната комисия – Мерия Куллонен.

Снимка: bTV

Не патова, а много добра ситуация на фона на възможните развития – така транспортният министър Росен Желязков коментира в Брюксел пред журналисти решението на Комисията по транспорт.

„Тези предложения разделят Европа на централни и периферни държави, нарушават принципите на функциониране на ЕС – единен пазар, свободно движение на хора, защита на конкуренцията. Всичко това с тези предложения е нарушено и е нарушено по един протекционистки начин, което би дало основание да бъдат атакувани в съда”, посочи министър Росен Желязков.

Снимка: bTV

Пакетът „Макрон" остава блокиран поне до другата седмица, когато се очаква на специално заседание наблюдателите да решат съдбата му и как да излязат от патовата ситуация.

Снимка: EPA

Протестът в Брюксел завърши по нашенски - с Дунавско хоро.