Транспортната комисия на Европейския парламент отхвърли 2/3 от пакета „Мобилност – 1“. Те решиха, че транспортното средство трябва да се връща в отправната точка на всеки четири седмици, но отхвърлиха текстовете, свързани с командироването и забраната да се използва седмичната почивка в кабината. Това се случи на фона на протест на български и румънски превозвачи в Брюксел.

Решението е безпрецедентно, защото текстовете трябваше да се гласуват в пакет. Те вече бяха осъждани два пъти в Комисията по транспорта на ЕП и предстои гласуването им в ЕП. 

Министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че представители на Европейската комисия са го уверили, че няма да приемат предложението, дори то да бъде гласувано в Европейския парламент.

Снимка: EPA

„С усилията на представителите ни в ЕП два от тези доклада не получиха необходимите гласове – т.е. тези предложения не са приети и са отхвърлени. Искам да припомня, че в общия подход, приет от Съвета на ЕС, точно това предложение отпадна. Или иначе казано, изправени сме пред един абсурд – Съветът отменя връщането на камиона, а Комисията предлага на парламента връщането на камиона. В разговор с представителите на ЕК те ме увериха, че дори и ако в ЕП това предложение бъде прието, на триалозите Комисията няма да го подкрепи – т.е. и връщането на камиона ще отпадне“, заяви Желязков пред „Фокус“.

Снимка: EPA

Транспортният министър е категоричен, че до това решение се е стигнало благодарение на недоволството на българските превозвачи.