Стотици българските превозвачи излязоха на протест в Брюксел. С жълти жилетки и трикольори те се обявяват против приемането на пакета „Мобилност” – 1, по-известни, като планът „Макрон”. Към недоволството на нашите шофьори се присъединиха и техни колеги от Източна Европа.

Снимка: bTV

В 4ч. сутринта протестиращите окупираха Летище София. Вместо със своите камиони превозвачите тръгнаха за Брюксел със самолети.

„Отиваме да си отстояваме правата. Това с пакета Макрон е пълна глупост. Не сме само ние. И от другите държави са с нас”,коментира един от протестиращите шофьори.

Снимка: EPA

На площад „Шуман” в белгийската столица ги очакваха колегите им с камиони, готови за протест. Оттам поеха пеша към европарламента на площад „Люксембург”. Протестът е мирен и преминава без напрежение. Не се планира да бъдат блокирани пътни артерии.

Снимка: bTV

Според българските превозвачи, новите изисквания ще съсипят бизнеса им като ги направят неконкурентноспособни. С колегите си от Румъния, шофьорите настояват за отмяна на поне две от точките в пакета „Макрон” – връщането на камионите в страната, в която са регистрирани на всеки две седмици и задължителната 45-часова почивка на седмица, която трябва да се извършва извън кабината на превозното средство.

Снимка: btvnovinite.bg

„Мисля, че ще отстъпят и точките, които ни интересуват ще отпаднат. Европа и депутатите започват да се усещат какво са направили”, каза Йордан Арабаджиев, председател на Съюза на превозвачите.

Снимка: EPA

Днес Транспортната комисия в Европейския парламент започна дискусията по промените.

Снимка: EPA

Протестът е подкрепен и от транспортния ни министър Росен Желязков, както и от цялата ни администрация в Европарламента.