Бум в строителството на къщи, кооперации и вили в големите градове. Само за година новите жилищни сгради са нараснали с почти 50%. Най-много се строи в София, Пловдив и Варна. В София новите сгради са 235 с над 2100 жилища в тях. В Пловдив и Варна новопостроените сгради са под 200.

Най-много са новите двустайни апартаменти - над 40 %, следват тристайните, най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи – 3.9%.

Над 1300 са новите жилищни сгради, напълно готови за използване през последните месеци на миналата година. Това е ръст с над 40% в сравнение със същия период година по-рано. Повече от 6400 са новите апартаменти. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт.

Брокери казват, че ръстът на цените на имотите за миналата година е с около 30%. Кредитни консултанти прогнозират ръст на цените на имотите от над 10% тази година и успокояване на пазара едва след една, две години.

Симеон Симеонов си търси двустаен апартамент в София. За да си го купи, ще тегли кредит.

„Най-важната причина е, че подписвам договор на сегашните цени, не съм сигурен дали ще бъдат същите, убеден съм, че няма да бъдат по-ниски“, заяви той.

Огромно търсене на жилища през последните две години и малко предлагане, което води до по-високи цени, отчитат брокери.

„Имаме ситуация, в която банките дават много добри лихви, в момента се коментира да се вдигнат тези лихви, което се надявам да се случи, за да се стабилизира пазарът“, заяви Анас Хамид от агенция за недвижими имоти.
 
Заради войната в Украйна експерти отчитат поскъпване на строителните материали, което ще доведе и до по-високи цени на имотите тази година. По-скъпите материали са риск за купувачите на зелено, защото някои строители вдигат цените на имоти по време на строежа.

„Тази година ще имаме по-високи цени на имотите, и то няма да е балонно, а заради по-високите цени на строителните материали и заради страха на хората от инфлация, има прогноза за 30% инфлация. Българите, които имат спестени пари, ще ги насочат към пазара на имоти, което също ще доведе до вдигане на цените на имотите“, обясни кредитният консултант Тихомир Тошев.

„Стоманата я внасяме от Украйна, това създава голяма несигурност въобще в строителния сектор, поскъпването на техните разходи. Най-вероятно виждаме вече, че има желание за индексиране на договори или за спиране на дългосрочни проекти. Не са все още пречупени цените на имотния пазар. Строителството продължава да расте, но не с такива темпове“, заяви старши изследователят в Института за пазарна икономика Петър Ганев.

Строителите все по-често избягват да продават "на зелено", отчитат от Националната асоциация на строителните предприемачи.

„Спряха продажба на продукта апартаменти в сградите си с оглед на това, че цените им непрекъснато се качват и ако се продадат на по-късен етап, те ще се продадат на много по-висока цена. Това води до допълнителен дефицит на стоката жилища на пазара и показване на негова цена. Най-голямото ни притеснение е, че стоката, която произвеждаме жилища, цената ѝнепрекъснато се покачва и тя ще стане непосилна за гражданите и тогава ние няма да имаме клиенти и работа“, заяви  председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи инж. Георги Шопов.

Очакват до месец и половина пазарът да се нормализира.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!