Рекордeн ръст строителство на жилища през 2021 г. отчита Националния статистически институт (НСИ).

Данните сочат, че има над 15% ръст спрямо 2020 г. Най-голям е в края на 2021 г. спрямо края на 2020 г.

През 4-тото тримесичие увеличението при жилищните сгради, които са напълно готови за използване, е над 43% за 2021 г. спрямо същия период за 2020 г. Расте и броят на жилищата в новите сгради спрямо по-старите – с близо 50%.

Прични и прогнози

"Ние изравнихме нивата от предходния бум, а той беше много силен и балонизира поради няколко причини – световната финансова криза, огромните очаквания на инвеститорите спрямо реалистичните възможности и изчезването на чужденците от пазара. Сега пазарът е много по-узрял, много по-смислен. Пазарът се движи от български строителни предприемачи и е насочен към българските купувачи", казва Михаил Чобанов, строителен предприемач и собственик на агенция за недвижими имоти

"Към днешна дата търсенето изпреварва предлагането, така, че аз мисля, че и през 2022-ра година ще имаме положителна тенденция на пазара – било то като цени, като предлагане и обем на продажби", добавя още той.

Три са градовете с рекорден ръст в строителството на жилища – София, Пловдив и Варна.

Данните за строителството 2019 – 2021 г.

През 2021 г. има 28% ръст спрямо 2020 г. при въведените в експлоатация жилища в София. От 444 те са се увеличили на 616.

За Пловдив строителството се е увеличило за същия период с 12%, а във Варна скокът е с около 17%, или от 421 през 2020 г. те вече са 506 през 2021 г.

Пловдив

От 2 години Пловдив изживява истински строителен бум и е на път да задмине София. В момента цените на апартаментите ново строителство варират от 850 до 1000 евро на квадратен метър. Купуват се, както жилища за инвестиция и даване под наем, така и апартаменти от семеен тип за живеене. Купувачите са предимно българи от чужбина и хора от цяла Южна България.

Според строителния инвеститор Иван Пашов хората купуват не само по 1 апартамент, а по 2-3.

От 450 апартамента, които Иван Пашов е построил, над 400 са продадени още на зелено. 40 процента от тях са купени като инвестиция срещу инфлацията. Много от купувачите са българи, живеещи в чужбина.

За година апартаментите са поскъпнали с около 25%. Пловдив изживява индустриален възход и отваря нови работни места. Улеснените банкови кредити също спомагат за бума в търсенето на имоти. Страхът от обезценяаване на парите е допълнителен фактор. Прогнозата за 2022 година:

Освен, че са построени повече жилища, те се продават и на по-висока цена. В София например жилищата са поскъпнали с 10% за една година. Все още няма данни, но според бранша, има ръст и през януари 2022 г. спрямо декември 2021 г.

Цените варират в зависимост от квартала, броя на стаите, етажа, дали е ново строителство и др. Може да се каже, че в момента трудно може да се намери в София двустаен апартамент под 100 000 евро и тристаен – под 150 000 евро. Дори в най-евтините квартали вече почти няма цена от 1000 евро на кв. метър.

София

Според брокерът Магдалена Тошева българинът по-често е склонен да прави сделки за жилища, още преди старта на строителството им. Все по-търсени са тристайните апартаменти, но има и нова тенденция - имотът да има задължително стая или кът за работа от вкъщи.

В столицата, където е най-осезаем ръстът, обаче се оказва, че завишеното строителството не отговаря на нуждите на града и плана за развитието му.

"Има бум на строителството, който е абсолютно по мое мнение и по мнение на София план абсолютно необосновано. Реално в момента общия устройствен план позволява още толкова строителство, че да побере още 1 милион човека в град София, което е абсолютно неадекватно, което за в момента много трудно може да се спре, тъй като това е одобрен устройствен план, с конкретни параметри и който иска може да си строи", казва урбанистът Емил Христов от "Софияплан"

Според урбанистът Емил Христов от Софияплан - новите южни квартали в столицата, където има прекомерно строителство, могат да се превърнат в така наречените призрачни квартали.

"Хем се изграждат множество жилища, в същото време се създава една среда, която е абсолютно некачествена и неблагоприятна и некомфортна.Трябва да се подходи или през изменение на общия устройствен план или през редица други наредби и закони, за да може малко да се овладее положението", казва още Емил Христов

Сред мерките, които Софияплан предлага на общината е фокус върху масовото оползотворяване на съществуващия сграден фонд, а не ново строителство.

Най-скъпите и най-евтините квартали в София

На най-ниски цени имотите се предлагат в кварталите: „Люлин“ 1, „Надежда“ 3, „Обеля“ 2, „Люлин“ 10 и „Толстой“.

А сред най-скъпите са тези в идеалния център, „Лозенец“, „Иван Вазов“ и „Кръстова вада“, който е и сред най-предпочитаните.

Варна

Около 1/3 от жилищата във Варна са необитаеми, сочат данни на експерти. Въпреки това, има изключително засилен интерес към купуването на имоти.

"Купуват се предимно жилища с инвестиционна цел, които много често след това не се и ползват, но въпросът е, че от имотите и най-вече от жилищата се печели, капиталовия приход. Имаме ръст на стойността и на цената на жилищата", казва д-р Иво Костов, катедра "Бизнес, инвестиции, недвижими имоти" в ИУ-Варна

Цените растат с около 10% на годината. Най-търсени са жилища в нови сгради. Презастрояването обаче влошава условията за живот в града, смята Николай Танчев от фондация "Гея".

"Варна се гетоизира. Това е уплътняване на строителството чрез високи сгради и затваряне на всяко открито пространство с поредната сграда за сметка на околните здания, за сметка на слънцесвета", казва Николай Танчев, председател на фондация "Гея" 

Честа практика във Варна е сгради да никнат в доскорошни зелени площи. Така например през последните години изникнаха няколко големи жилищни сгради в периферията на парк-паметника на Българо-съветската дружба. 

"Застрояването в града и устройственото планиране е съобразено с изискванията на ЗУТ. След като закона е преценил, че по този начин може да бъде застроявано, резултатът е такъв", обяснява Виктор Бузев, гл. архитект на община Варна

Специалистите са категорични, че рано или късно тези, които сега купуват с цел печалба, ще започнат да продават. Тогава пазарът ще се пренасити, строителството ще затихне, а цените ще рухнат. 

Тенденции при избора на жилище

Забелязват се няколко интересни тенденции на пазара на имоти от началото на пандемията.

Освен двустайните, все по-търсени стават 3-стайните апартаменти. Българинът е склонен да отдели повече пари, но за по-големи жилища.

И нещо ново, появило се с пандемията – на пазара се предлага така наречения малък четиристаен – тристаен апартамент с пространство за хоум офис.  
Специалистите сравняват строителния бум с този през 2009 г.

Гледайте повече във видеото!