Рекорден брой излекувани от коронавирус са регистрирани днес у нас – над 2500 души. Но както процентът, така и броят на новозаразените остава висок. 3712 са диагностицирани от направени 8820 PCR теста.

141 са починалите. Увеличават се и пациентите с COVID-19, настанени в  болници -  вече са над 6500

За пореден път министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов подчерта в ефира на bTV, че има достатъчно легла за пациентите. Призна обаче, че здравната ни система има нужда от сериозна реформа, за което няма нито обществен, нито политически консенсус.

За овладяването на епидемията държавата работи по схема и план. И „нито ден от летните месеци не е проспан“ категоричен беше министър Ангелов.   
„Ако някой за три месеца може да създаде нови доктори, нови медински сестри и санитари. Аз не мога. Проблемът не организационен. Да сте чули, че няма техника, че няма апарати за дишане, че няма легла? Всичко това, което може да бъде направено е направено. Пациенти от болниците не се връщат. В момента в България нямаме недостиг на болнични легла“, уточни ресорният министър. 

Според проф. Ангелов причина за високата смъртност са недоверието в система, нарушавнето на мерките и подценяването на вируса сред хората. „От самото начало ние насърчавахме хората да спазват мерките. Това е резултатът от горенето на маските пред Министерството на здравеопазването“, добави той. 

Обществото не може да бъде упреквано за състоянието на здравната система, смятат от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

„Какъв е този план, който не е известен на никой? Ако планът е бил да се доведат гражданите до такава ситуация – то, той е лош план и трябва да се преработи незабавно. Например, ако щете с PCR тестовете – едва сега се подписва анекс към Националния рамков договор, който, може би, ще позволи тестовете да станат безплатни. Как ограничаваш епидемията с платени тестове?!“, коментира Стойчо Кацаров от ЦЗПЗ.

„Ние сме готови със системата, снощи беше подписан рамковия договор. Министърът не е страна в НРД. Не участвам в преговорите, аз създавам среда благоприятна“, каза проф. Ангелов по темата.

Държавата вече подготвя и ваксинационен план. Имунизирането срещу COVID-19 ще започне, след като ваксините се одобрят от Европейската агенция по лекарствата.

А по отношение за даряване на плазма от преболедували, министърът увери, че държавата ще поема разходите за път на тези, които искат да дарят до разкритите центрове.