Отменя се трансформирането на общинската МБАЛ „Св. Мина“ в изцяло COVID болница с нова заповед на РЗИ-Пловдив.

Лечебното заведение трябва да редуцира COVID леглата от 137 на 60, тъй като това е обемът, който към момента може да бъде обезпечен. Това съобщи на извънреден брифинг заместник-кметът на града Анести Тимчев.

От управата на лечебното заведение обясниха, че липсва медицинска апаратура, необходима за лечението на пациенти с коронавирусна инфекция. Нужни са още кислородни апарати, монитори, аспирационни помпи, дефибрилатори.

Парите за техниката на стойност 1,2 млн. лв. и са поискани от кабинета, но без резултат. Кризата с лекарите, които напускат продължава.

Снимка: bTV

Болницата не може да функционира като COVID структура и чисто финансово, казват от Oбщината. Лечебното заведение разполага с лимит  от 342 хил. лв. от Здравната каса, а за да работи като COVID болница са необходими минимум 750 хил. лв.

„Ние не отказваме да работим като такава болница, въпреки че ни коства свръх усилия, но едва вчера разбрахме, че дейността няма да бъде финансиране, няма как да работим при такива условия“, обясни доктор Калин Калинов, заместник-кмет здравеопазване в Община Пловдив.

От Областния щаб казват, че решението за преобразуването  на болницата е взето през пролетта  от медицинския щаб след внимателен анализ. „,Аргументите бяха, че болницата е ниско натоварена, под 40%. Още април беше съставена комисия, която да провери лечебното заведение – всичко беше описано и се даде зелена светлина“, Дани Каназирева, председател на Областен щаб за борба с коронавируса. 

От здравната каса засега отказват коментар.

Със заповед на директора на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Манчева в лечебното заведение трябва да бъдат разкрити единствено и само 60 на брой места за болни в средно тежко състояние.

Към момента заетите легла с лежащо болни са 59. Продължава оборудването с медицинска апаратура, като днес беше получен респираторен апарат, произведен от фирма БТЛ, която има завод в Пловдив. Предстои да бъде дарена още медицинска апаратура. Междувременно бе разкрита и референтна лаборатория за PCR тестове за пациенти на общинските здравни заведения.

„Целта ни е с разкриването на лабораторията да улесним работата на болниците и по-бързото диагностициране, което е жизнено важно за някои пациенти“, сподели д-р Калин Калинов и подчерта, че продължава кадровото и техническо обезпечаване на болницата.

Той припомни, че Община Пловдив е изпълнила всяка една заповед на РЗИ по разкриване на болнични легла, като за целта военните в града също осигуриха такива.

„И двете общински болници са подсигурени с лични предпазни средства за медицинските специалисти, които са на първа линия в борбата с COVID. По отношение на МБАЛ „Свети Мина“ се работи за подобряване на техническата и кадрова обезпеченост. Необходими са още 4 лекари и 12 медицински сестри, които да обгрижват болните“, посочи д-р Калин Калинов.

Той припомни, че още преди няколко месеца е изразил мнение, че МБАЛ „Свети Мина“ не отговаря на изискванията да бъде инфекциозна болница - местоположението ѝ не е подходящо, не разполага с достатъчно оборудване и персонал, липсват няколко входа за пътникопотока, няма паркинг и др.

Въпреки това Община Пловдив е направила необходимото за превеждане на болницата в необходимия работен режим.