Никой не знае колко са паметниците на комунистическия режим у нас - отломки на отминала епоха, които са навсякъде. Има ги в центъра на София, в малките градове, в селата. И всички те имат своята история.

Защото в живота, както и в изкуството, всичко е лично. И зад всяка скулптура стои човешка съдба. Неизвестна и неразказана.

През 1944 г. едно безименно момче губи всичко. И животът му – такъв, какъвто го е познавал, приключва. За да започне наново, но в друго време и в различен свят.

„Това е историята на едно момче, на чиито родители всичко е взето след 9 септември - имущество, магазини. Разселени са из цялата страна, пратени са по лагери. А то самото е избрано да позира за монумента и пропагандата на тези, които са причинили най-лошото на семейството му“, разказва зам.-кметът на София Мирослав Боршош, който отговаря за културата.

Тази история белязва това дете и неговите наследници завинаги. И те никога не забравят случилото се.

„Когато я чух и когато ми я разказаха синовете на този човек, казаха си, че във фамилията тази история е най-ярка. Не това, че е отнето имуществото, а това, че не са могли да откажат детето им да бъде използвано именно за тази цел. Това е историята на това безименно момче, може би един ден ще разберем повече за това – за безименните истории, свързани с репресиите на комунистическия режим“, казва още Боршош.

А синът на това момче, който отдавна е голям човек, винаги е раздвоен. „Той ми казва: „Аз всеки път минавам и някак си виждам баща ми. Той е починал отдавна. Искам да махна този паметник, но искам татко да стои тук и да го виждам“, допълва Боршош.

Лицата на миналото не винаги остават анонимни. Понякога са известни до болка. В село Баня се намира единственият паметник, на който Ленин и Димитров са заедно. Абсолютна загадка е защо са заедно, при положение че са имали само една среща, а е възможно да са нямали и нито една.

Но - времената са били такива. И те са заедно по изричната воля на дарителя на парите. Костадин Калчов емигрира преди 9 септември в Америка.

Мария от село Баня не е сигурна, че Ленин и Димитров са се виждали. Знае само, че паметникът с пари от Америка е построен на 18 юни 1967 г., по повод 85-ата годишнина от рождението на Димитров.

Гледайте целия филм „Лицата на миналото“ във видеото.