"Има решение на Общинския съвет в София за възстановяване в автентичен вид на исторически паметници в столицата и се очаква да има нов конкурс, където, разбира се, архитектурно да бъде решено как това най-добре ще се впише в сегашната ситуация, но това трябва да се случи." Това каза евродепутатът Андрей Ковачев от ЕНП/ГЕРБ.

„Стотици ако не и десетки хиляди българи наследници на тези войни, които са загинали за обединението и освобождението на нашето отечество. Ние сме в дълг към тези наши предци, които са отдали живота си за България“, добави той.  

Според него трябва да се възстанови Централния военен мемориал пред НДК.

„Трябва да бъде възстановен на същото място. Това се надявам, че ще се случи в скоро време, като първоначално като идеен проект и след това самата реализация и после и други паметници да се възстановят като символите на стара София, които са били разрушени през годините. Това се случва в цяла Източна Европа. Например безобразното изчегъртване на българския герб от царския дворец в София, който трябва да бъде възстановен. Това също е абсолютно срещу достойнството на всеки един от нас, а златният феникс на „Дондуков“, орелът, който е сега в район „Триадица“ на „Граф Игнатиев“. Това са символи, които са съществували и които са премахнати. Смятам, че трябва да бъдат възстановени тези символи и това очакват голяма част от гражданите в София, но и в страната“, добави той.