Никой не знае колко са паметниците на комунистическия режим у нас. Отломки на отминала епоха - те са навсякъде. В живота, както и в изкуството всичко е лично и зад всяка скулптура стои човешка съдба - неизвестна и неразказана.

Снимка: bTV

Гледайте „Лицата на миналото“ - разказ за част от завещаното ни от социализма, тази вечер след централната емисия новини в bTV Репортерите. Автори на филма са репортерът Десислава Ризова и операторът Иван Филчев. 

Снимка: bTV

През 1944 година едно безименно момче губи всичко. Животът му какъвто го е познавал, приключва, за да започне наново, в друго време и различен свят.

„Това е историята на едно момче, на чиито родители всичко е взето след 9 септември - имущество, магазини, разселени са из цялата страна, пратени са по лагери. А то самото е избрано да позира за монумента и пропагандата на тези, които са причинили най-лошото на семейството му“, разказва зам.-кметът на София по култура Мирослав Боршош.

Тази история белязва това дете и неговите наследници завинаги и те никога не забравят случилото се.

„Когато я чух и когато ми я разказаха синовете на този човек, казаха, че във фамилията тази история е най-ярка, не онова, че е отнето имуществото, а това, че не са могли да откажат детето им да бъде използвано именно за тази цел. Това е историята на това безименно момче, както са безименни многото истории, свързани с репресиите на комунистическия режим“, допълва Боршош.

А синът на това момче, който отдавна е голям човек, винаги е раздвоен: „Аз всеки път минавам и някак си виждам баща ми. Той е починал отдавна. Искам да махна този паметник, но искам татко да стои тук и да го виждам, когато минавам“.

Целта на авторите е била да се разровят в непознатите паметници и неразказаните истории. Освен тъжни истории, филмът ще представи на зрителите и забавни. В село Баня, например, се намира единственият паметник, на който Ленин и Георги Димитров са заедно.

„Дарителството е от Костадин Лазаров Калчов. Той изпраща 36 000 долара за построяването на паметника на Ленин и Георги Димитров и построяването на читалището“, казва Мария Попова.

Историците и експертите се съмняват, че среща Ленин – Димитров изобщо е имало, но местните не си дават паметника.

Гледайте целия филм „Лицата на миналото“ след централната емисия новини.