46 хиляди мигранти са се опитали да проникнат нелегално в България само от началото на годината досега. В същото време държава търси нови технологични решения за овладяване на проблема.

България е входната врата на Стария континент. Стотици хиляди хора са опитали да влязат незаконно през българо-турската граница през миналата година.

„При нас проблемът е особено остър като външна граница за миналата година имаме рекорден натиск на границата близо 170 000 недопуснати на територията мигранти. Тази година за съжаление натискът е още по-голям. С около 36-37% повече е напливът на мигранти, които искат да проникнат на наша територия и от началото на годината са вече близо 46 000. Това изразходва огромен ресурс на МВР - както на Гранична полиция, на жандармерия, военни, националната полиция“, каза главният секретар на МВР главен секретар Петър Тодоров.

„МВР осигури 320 щата за нови гранични полицаи. И води преговори с Европейската комисия  за още 1260. Всичко това е свързано с финансиране“, посочи той.

„С помощта, която ни е обещана от ЕС се опитваме да намерим правилните технически решения за подобряването сигурността на границата - видеонаблюдения, сензори, датчици, термовизии, антидрон системи“, подчерта Тодоров.

МВР търси технологии, които биха помогнали на полицията да спира и задържа навреме нелегални мигранти, за да не се стига до трагедии като случая „Локорско“.

През февруари 18 мигранти се задушиха до смърт в камион част от схема на каналджии.  

Едно от възможните решения е малък радар. Буквално за 30 секунди детекторът улавя честотата на сърцето. 

„Създадохме технология, която открива скрити хора или животни в превозни средства. Може да бъде от полза на служителите в Гранична полиция, в затворите, във военната полиция“, каза създателят на технологията и изп. Директор CEO Грант Детекшън Михал Водрашка.

Служители от Гранична полиция на Калотина и на Капитан Андреево пилотно тестват радара.

Гледайте тази вечер в bTV Репортерите филма на Христиания Червенкова "Цената на сигурността".