Властите на турския граничен пункт „Капъкуле“ са осуетили опит на група от стотина души, която се опитала незаконно да премине на българска територия. Това се посочва в писмено съобщение на валийството на Одрин, цитирано от БТА.

„На 24 май 2023 г. около 09:45 ч. маргинална група лица, които пристигнаха на граничния пункт Капъкуле с автобус, декларираха, че принадлежат към „Религията на мира и светлината на Ахмеди“ и че искат да отидат в Европа на основание, че са подложени на преследване в страните, в които са се намирали. При опита за насилствено влизане в граничната зона под въздействието на някои провокатори от групата, за която беше обявено, че няма да бъде допусната, цялата група беше задържана с пропорционална намеса на екипи на граничната охрана, жандармерията и полицията”, се казва в съобщението.

Групата била около стотина души. В съобщението се посочва,че не отговорят на истината твърденията, появили се в някои медии, че мигранти, окупирали „Капъкуле”, насила се опитали да преминат на българския граничен пункт и че са станали сблъсъци на властите с мигрантите.

Според турските власти сред групата се намирали лица от Тайланд, Иран, Ирак, Азербайджан, Алжир, Йордания и Турция. Двама се представили за журналисти, които пристигнали преди два дни в Истанбул от Великобритания.

От граничните власти на „Капъкуле” съобщиха, че пунктът работи нормално и няма проблеми за обслужване на пътниците.