БСП взима третия мандат. Президентът Румен Радев ще връчи утре папката на лидера на левицата – Корнелия Нинова, и представители на партията.

За втори път тази година държавният глава избира БСП като трета политическа сила, която да опита да състави правителство.

От партията канят на разговори всички парламентарно представени партии, без ГЕРБ-СДС и ДПС. Поканени за преговори са ИТН, ДБ и ИБГНИ.

А преди месец левицата се закани, ако вземе третия мандат, да предложи служебното правителство на Стефан Янев като редовно.

„Няма да поставяме предварителни условия и кандидатури на министър-председател и министри. Искаме публично и заедно да решим тези въпроси да се знае какви преговори водим с кого и за какво“, обяви Нинова.

По думите ѝ ще се търси надпартийна фигура за премиер.

„Няма да съм аз кандидатурата за премиер, не бива нито един от лидерите на партии да бъде. Трябва да е надпартийна фигура консенсусна уважавана“, уточни лидерът на БСП.

ДБ заяви вече, че няма как да влезе в управление с БСП. Христо Иванов от коалицията запита каква е идеята за връчването на третия мандат на левицата. Партията ще преценява дали изобщо да разговаря с БСП.

„Има такъв народ“ няма да подкрепи кабинет и няма да предлага хора за реализиране на третия мандат.

От ИБГНИ ще отидат на разговори, но имат червени линии, които няма да прекрачват – да няма участие на ГЕРБ и ДПС.

От ГЕРБ обявиха че решението е очаквано. „Очевидно е, че Радев не иска да има правителство, а да се работи в условията на служебно правителство“, каза Десислава Атанасова.

От партията на Бойко Борисов ще гласуват против предложения с третия мандат кабинет.

Само третият мандат предполага неизвестна кой ще бъде предложен за министър-председател – връчва се на конкретна политическа сила, а името на кандидат-премиера ще стане ясно след консултации.