БСП ще върне третия мандат за съставяне на правителство още при връчването му на 5 май от президента Румен Радев, обяви Калоян Паргов.

Това решиха членовете на Националния съвет на партията и парламентарната група на съвместно заседание на "Позитано" 20. Предложението е било подкрепено със 108 гласа "за" и 5 "въздържали се". Това означава все по-ясно, че ще има предсрочно избори - най-вероятно на 11 юли. 

„Четири години се борим за промяната на модела на управление на ГЕРБ и Борисов. Но на последните парламентарни избори по-голяма част от българските граждани видяха в Слави Трифонов и „Има такъв народ“ възможност за промяна. Изразихме предварително подкрепа, подадохме ръка на няколко пъти, която ръка беше отхвърлена. Имаме предварително заявена позиция от трите партии – новите политически субекти, че няма да подкрепят правителство на БСП. Трите нови политически партии в НС показаха политическа незрялост, липса на култура за политически диалог. Всеки е срещу всеки. Не можаха да избягат от егото си и да се обединим за онези неща, които ни събират, а не които ни разделят“, каза на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"В тази ситуация въпреки желанието за промяна с готов план ден по ден и мярка по мярка, с хора, които могат да направят тази промяна, правителство, съставено от БСП, макар и временно, е невъзможно, каза още Нинова.

Тя поясни, че на Националния съвет са били обсъждани всички варианти с една цел - да се поеме отговорност и да се изведе България от кризата.

„Те се сведоха до следните четири. Първо - правим чисто партийно правителство на БСП с ясното съзнание, че то няма да срещне подкрепа, но показва готовност за промяна, за управление и за ревизия на модела "Борисов". Беше отхвърлено такова решение. Второ - правим експертно правителство, надпартийно, с ясна програма и започваме консултации с новите три политически субекта, знаейки предварително заявената им позиция, че няма да подкрепят правителство на БСП - все пак да направим отговорно последен опит, за да се стабилизира страната. И това предложение беше отхвърлено след дискусия, то крие рискове. Такова експертно правителство, внесено в парламента, може да бъде подкрепено въпреки публичните заявки открито от ГЕРБ и скрито от ДПС. То би отговаряло на старите намерения на ДПС за програмен кабинет. Но това за нас е абсолютно неприемливо. Няма как да борим модела и да го променяме, правейки това заедно с модела ”, подчерта лидерът на БСП.

Нинова посочи и третия обсъждан вариант – БСП да вземе мандата, да започне консултации, и да печели време, за да се даде възможност на парламента да вземе важни решения.

„Но от това, което видяхте последната седмица в парламента - той е неспособен на това. Законодателството, което се приема е нетрайно и некачествено. Видяхте какъв Изборен кодекс беше приет", каза Нинова.

„Да, ние можехме да вземем мандата и да печелим време. Да правим опит да съставим правителство, което знаем, че предварително е обречено - просто, за да си направим ПР, за да покажем, че можем, че имаме хора, че имаме програма. Но искам всички българи да са наясно - взимането на мандат и губенето на време в опити да се състави едно невъзможно правителство, постига само една цел - продължава управлението на правителството на Бойко Борисов. Всеки загубен ден в опити за правителство означава, че той остава на власт”, изтъкна председателят на БСП.

"Вярваме, че с днешното си решение даваме възможност на един качествен, професионален, служебен кабинет, съставен от честни и почтени хора, да преведе през тези месеци страната през кризата. Това беше и окончателното решение на Националния съвет - на 5-и получаваме мандата и го връщаме", категорична бе Корнелия Нинова.

Първи получиха право да съставят правителство партията на премиера в оставка Бойко Борисов. Президентът връчи мандата на кандидата за премиер от ГЕРБ Даниел Митов. Той представи и състав на правителство, но няколко дни след връчването на мандата го върна.

Втори получиха шанс да сформират кабинет от партията на Слави Трифонов - „Има такъв народ“. Мандатът беше връчен на кандидата за премиер и световен шампион по шахмат Антоанета Стефанова, която веднага след получаването го върна на държавния глава. От „Има такъв народ“ мотивираха своята позиция с това, че не разполагат с достатъчно депутати, за да съставят правителство.