Първи пряк избор за нов лидер на БСП. Кандидатите са четирима, след оттеглянето на един. 

Големият въпрос днес беше колко точно са имащите право на глас социалисти?

Точно 80901. Толкова са социалистите, имащи право на глас. Числото беше оповестена едва днес в късния следобед, след като вече повече от месец от БСП отказват да назоват точната бройка на гласуващите.

А тя има значение, защото за да е действителен вотът трябва да са гласували поне половината социалисти. Тоест в конкретния случай - 40452.

От БСП обаче и днес се застраховаха и казаха, че бройката не е окончателна.

Изборният ден започна в 7, а кандидатите първоначално бяха петима. Георги Тодоров обаче се оттегли от участие в изборите, а Красимир Янков и Валери Жаблянов призоваха за бойкот на вота. Около 16 часа беше обявена и бройката на гласуващите.

Двамата основни претенденти за председател гласуваха още рано сутринта.

„Политиката е маратонско бягане. Тя иска постоянство и издръжливост. Ние българските социалисти през последните 4 години бяхме постоянни в битката си срещу мафията и е време финала на маратонското бягане да го обявим на площада при хората“, заяви Корнелия Нинова.

„Чувствам се като в казармата - бягай от оградата до обяд и не знаем къде искаме да стигнем“, отбеляза и Кирил Добрев.

А в Кърджали и премиерът Бойко Борисов коментира вътрешния избор в БСП.

„Те искат да направят следващите избори, та те не могат да си направят своите и се обвиняват в манипулация, лъжа и измама“, посочи Борисов.

Интригата ще се прескочи ли бариерата от 50% се запази до последно през изборния ден. А сигналите за нарушения бяха основно за неотворили секции, наличие на агитационни материали или сменени в последния момент помещения за гласуване. Изборният ден се проведе в над 1000 секции в цялата страна.