По данни от Общинските избирателни комисии, към 15 ч. на прекия избор на председател на БСП са гласували 45 435 социалисти от 80 901, избирателната активност е 56,1%. За да е легитимен изборът на лидер, трябва да има 50 на сто избирателна активност.

За председател на БСП се състезават сегашният лидер Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Валери Жаблянов и Красимир Янков.

Към 11 ч. избирателната активност беше 38,69%, съобщи председателят на Централната комисия по провеждане на избора Емил Войнов. 

„80 901 е окончателната бройка, която имаме по данни от избирателните списъци от Общинските и Районните комисии за провеждане на избора.  Те трябва да заличат починалите и напусналите до изборния ден, може би с малко ще бъде  по-ниско това число. 31 302 социалисти са гласували до 11 часа“, обобщи Войнов. 

Комисията е разгледала около 50 жалби на застъпници на повечето от кандидатите, каза Румяна Сидерова, заместник-председател на комисията по избора. Тя информира, че повечето от нарушенията вече са отстранени. 

Според Емил Войнов посочените нарушения не могат да повлияят на изборния резултат. Той коментира, че окончателните резултати от прекия избор за председател на БСП ще бъдат ясни вероятно в края на утрешния ден.