Премиерът Бойко Борисов все още не се е извинил за изказването си за „лошия материал“. Това се припомня в декларация на парламентарната група на „БСП за България“ (Вж. декларацията тук), направена след разразяването на скандала с изказването на нейния депутат проф. Иво Христов.

На среща с избиратели в Раднево, докато обясняваше защо говорителката на руското външно министерство Мария Захарова не греши, че благодарение на съветската армия са били спасени българските евреи, Христов каза: „Скандалът с Мария Захарова, говорителката на руското външно министерство... Класика в жанра! Като отчетеш, че 80% от населението са дебилни и не могат да се подписват... това работи безупречно (...) Какво каза Мария Захарова? – „Не трябва да се забравя, че ако не беше Съветската армия, 50 хил. български евреи щяха да бъдат депортирани“. Някой съмнява ли се, че нямаше да стане така?“. Тази сутрин от ГЕРБ поискаха оставката му и призоваха БСП да се разграничи от него, в противен случай би било двоен стандарт.

„По отношение на изказването на народния представител от ПГ на „БСП за България“ Иво Христов, той вече поднесе своите извинения за направената от него квалификация. Напомняме, че далеч по-груби квалификации – „лош материал“, „прости“ и подобни, по отношение на българите са правени от сегашния министър-председател, за които извинения не са поднасяни до този момент“, се казва в декларацията.

В текста се припомня, че Българската социалистическа партия е участвала в защитата на българските евреи – „дело, несравнимо по своя мащаб и краен резултат“. „Следователно, напълно несъстоятелно е, който и да било да поставя под съмнение нашата позиция“.