Изплащането на заплати и осигуровки е най-голямото затруднение за бизнеса в условия на кризата с COVID-19.

Това показват данните от онлайн проучване на Българската стопанска камара (БСК), направено в периода 2-8 май сред 584 управители и собственици на фирми в цялата страна.

73% са били принудени да съкратят част или целия си персонал вследствие на кризата, а 15% са прибегнали до намаляване на трудови възнаграждения.

Снимка: БСК

34% от анкетираните очакват да възстановят бизнеса си в рамките на около година, а други 33% очакват това да се случи за повече от година. Оптимистите, които смятат, че ще успеят да се възстановят веднага след падането на извънредното положение, са едва 1,2%, а крайните песимисти, които не очакват да се възстановят изобщо, са 2,4%. Около 29% пък виждат възможности за възстановяване в рамките на 3-6 месеца.

Почти половината от участниците в анкетата са наясно с антикризисните мерки, които предлага българското правителство за подкрепа на бизнеса. 38% имат частична яснота, а 15% изобщо не са наясно каква помощ могат да получат за справяне с проблемите.

Снимка: БСК

Възползвалите се от мярката „60/40“ са около 4%. 6% планират да кандидатстват, а 8,5% се колебаят. 81,5% от анкетираните оценяват мярката „60/40“ като неефективна.

15% планират да кандидатстват по някоя от мерките по линия на Българската банка за развитие (ББР), а 32% все още се колебаят дали да пристъпят към подобен ход. 53% са категорични, че мерките чрез ББР не отговарят на нуждите им.

Снимка: БСК

Намаляването на ДДС за храни и лекарства като антикризисна мярка подкрепят 86% от участниците в анкетата. Против са 5,6%, а около 9% се колебаят.

74% са убедени, че е необходимо временните мерки в подкрепа на бизнеса да продължат и след края на кризата. 7% са на противното мнение, а останалите се затрудняват да преценят.

Снимка: БСК

Според 65% от анкетираните най-голям ефект биха имали фискалните мерки. Според други 53% най-важни са финансовите мерки, включително кредити при облекчени условия, схеми за безвъзмездна помощ с определен фокус – за запазване на заетостта, за обучение и др.

22% очакват специфични за отделни отрасли мерки, като например ваучери за туристически услуги, временна финансова помощ за фирмите от сектора, намаляване на ДДС за определени стоки и услуги и др.

  • Д-р Петър Марков: Адаптирана ваксина ще действа към нови варианти на коронавируса
  • Българска следа в „Новавакс“: Ивайло Неов обясни как действа тяхната ваксина срещу COVID-19
  • Проф. Габровски: Над 90% от новозаразените са с британския вариант
  • Лекар от "Пирогов": Пациентите с COVID-19 са наясно какво ги очаква
  • Опашки за ваксина и от членовете на СИК
  • Над 41 хиляди души се записаха за ваксинация в електронния регистър
  • Заради високата заболеваемост: Спират плановия прием и операции в София
  • Атака срещу е-системата за ваксините
  • Спират плановите операции и в МБАЛ-Шумен
  • Случаи на COVID-19 в две училища във Великотърновска област