Бизнесклиматът в страната се е влошил за 89% от предприятията у нас заради кризата с COVID-19. Това показва анкета на Българската стопанска камара. За 9% няма промяна, а оптимисти са едва 2%. 

„През 2020 г. нямаше нито среда, нито бизнес. Това беше една чудовищна година. Предприятията работиха 7-8 месеца за цялата година, имахме неработещ туризъм и хора, които живееха в къщите си със семействата си. Единственият разход, който правеха беше за храна и пижами“, заяви председателят на БСК Радосвет Радев, цитиран от БГНЕС. 

Аналогична е оценката за развитието на българския бизнес през изминалата година. 70% декларират влошаване на икономическите си показатели, при 22% няма промяна, а 7% са постигнали растеж. 

„Влошаването на бизнесклимата се свързва и с лошата работа на институциите – МС, съдебна власт, данъчна администрация, но на първо място е Народното събрание с 90% недоверие. Хората от бизнеса си дават сметка, че част от бедите им дойдоха от некадърно направени закони. Някои от тях куриозно бяха поправени в рамките на часове или с вето на президента“, заяви председателят на БСК. 

56% от анкетираните отлагат всякакви инвестиции в близко бъдеще. От БСК смятат, че данъчният модел на България е един от най-успешните и той трябва да бъде запазен.