Целта на разпитите на бивши високопоставени магистрати е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, заяви самият той пред журналисти. Бившият премиер нахлу на пресконференцията на своите съпартийци, които междувременно оценяваха работата на служебното правителство. Според него цялото разследване на ГД „Национална полиция“ е „разиграване на цирк“ преди изборите.

„Става дума за някакъв сигнал от 2009 г. Нито го знам тоя човек, нито го знам тоя човек, нито го познавам. Поразпитах малко, ама то се оказа, че е друг човек, защото този, за който твърдяха в началото, работи в одита на МЗ вече много години. Някой чул – уволнен 2009 г. някога и трябва да си спомня дали някой е идвал 2009 г. при мен. Сега разиграват този цирк, целта съм аз. От 2009 г. искате ли да ви разпитам дали помните дали с някой сте се срещали и дали някой е чул?“, запита Борисов репортерите.

Той обобщи разпитите до момента с думите „тормозят хората“: „Последната седмица целта е да ме викат на разпити (…) Търсят свидетели като бесни“.

„Това е същото като с шкафчетата, заклел съм се, че нямам златни кюлчета. Те ме издебнаха, заснимаха, монтираха, направиха и ме удариха. Това е началото и края на един сценарий“, заяви Борисов, който оцени по същия начин и скандала „Илчовски“: „Набедиха едно момиче, което аз никога не съм виждал, защото чули…“.

„Престанете с тая джипка, НСО има 6 тойоти секвои и на тях се вози Радев, вози се Стефан Янев, возят се всички, при мен е била една“, заяви още Борисов.

В черни краски

Брифингът на ГЕРБ започна без Борисов. В хода му бивши министри и настоящи кандидат-депутати осъдиха действията на служебния кабинет.

„Това не е стандартен служебен кабинет. Той е назначен от Румен Радев, но има политически профил. Това е коалиционен кабинет на БСП, ДБ, „Изправи се! Мутри вън!“, който се ползва с подкрепата на ДПС“, заяви Тома Биков, като даде конкретни примери по линия на БСП (Бойко Рашков, Янаки Стоилов, Христо Бозуков), ДБ (Кирил Петков, Асен Василев, Стойчо Кацаров) и ИСМВ (Велислав Минеков).

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев обяви, че ще сезират ЦИК за „предизборна пропаганда и агитация“, извършвана от служебното правителство. По думите му има „дълбоко вкопаване“ във всички структури.

„Изборите по кодекса „Трифонов“ ще бъдат меко казано огромно предизвикателство – ще има не само логистични трудности, свързани с транспортиране на машини и изборни книжа. Ще има трудности за всеки да упражни правото си на глас“, пророкува Дончев.

Снимка: БГНЕС

Бившият здравен министър Костадин Ангелов на свой ред заяви, че „това управление на здравната криза в момента умишлено подготвя страната за нова, четвърта вълна на COVID-19“. Според него има притеснения в публичното пространство за лобистки текстове, които обслужват частни и корпоративни интереси в здравеопазването и някои разпоредби може даже да затворят лечебни заведения.

„Никога в МЗ не е вилнял такъв лобизъм и това е изключително опасно за България и българските лекари, пациенти и лечебни заведения“, заяви Ангелов.

След включването си в пресконференцията Борисов се скара на „тъй наречените разследващи журналисти“ за това, че не разследват назначенията на кабинета. Закани се, че ще стане „разследващ гражданин“ и ще е много успешен в тази си роля: „Като главен секретар имах 90% рейтинг. Ще видите какви митничари са си назначили и как върти контрабандата – всички тия бяха с тирове с цигари, с пилешки бутчета, съсипваха българския бизнес“.

„Няма повече никога да видите канцлер на Германия, премиер на Великобритания и президента на Франция с български премиер да се разхождат из София“, заяви Борисов. След като му беше напомнено, че ГЕРБ участва в парламентарните избори и така вероятно запазва шансове отново да управлява България, той отбеляза, че „си има“ кандидат за премиер.

Той се обърна и към Слави Трифонов: „Аз съм сложил 15-20 млн. подписа като длъжностно лице. Този, който си сложи подписа, той носи отговорност“.

"В момента съчиняват, защото всичките им приказки за корупция... ходиха, източиха язовир, за да се снимат. Те дъждовете ще свършат юни, ще дойдат жегите август и няма да има вода в язовирите. Помните, през това минахме миналата година. Сега се замислям дали на "Студена" не ни направиха тоя номер да го източат навремето...", разсъждава на глас Борисов.