Продължава вътрешната проверка на МВР по казуса с битите от полицаи младежи под колоните на Министерския съвет на протеста в София на 10 юли.

За първи път случая с бития студент от Хага Евгени Марчев коментира и премиерът Бойко Борисов.

„Горчиво съжалявам. Никога, никога това не е било толерирано от нас. Но неговият дядо комунист не е дал възможност някога да ние отидем да учим в Брюксел, Хага, Лондон или където и да било. На тяхната възраст ни караха, когато имаше авария в Чернобил и се стелеше радиоктивен прах, да маршируваме на манифестации с червени връзки“, обяви министър-председателят.

През май 1986 г., когато се случи аварията в Чернобил, обаче Борисов е бил на 26 години. И според биографията му не е бил пионер, а преподавател в школата на МВР.

А семейството на Марчев уточни, че дядо му – хирург по професия, никога не е бил член на БКП. На Борисов отговори и дядото на младежа:

Евгени Марчев показа съдебномедицинското удостоверение от Александровска болница, в което пише, че той е имал множество травми – отоци в областта на главата, кръвонасядания по гръдния кош, по рамото и бедрото, охлузвания по цялото тяло. Според съдебен лекар те са причинили временно разстройство на здравето на Марчев.

В предаването „120 минути“ говори и друго от пострадалите на 10 юли момчета – Антон Николов.

Той сподели, че също е видял светкавица, докато е лежал на земята, притиснат от полицаи, а неговата приятелка – Цвети, е била снимана от полицаи в уязвимо положение – с разголена гръд.

Цветелина Цветкова, която бе задържана заедно с приятеля си Антон на протестите в петък, днес излезе пред демонстрантите и призова за мирен протест:

„Те ни биха, но ние сме обратното на тях, имам още по-силен глас и не ме  страх. Млади хора бяхме поругавани, че сме излезли да искаме промяна“, каза Цвети на 11 ден от протестите против правителството.