„Никой не оспорва световните титли по шах. Тук става въпрос за спорта, наречен управление и политика. И аз бих се радвал Слави Трифонов да отиде да си вземе мандата. Да обясни какво ще прави, кои министри ще сложи и защо не може със 165 депутати да управлява“.

Това каза премиерът в оставка Бойко Борисов във видео, публикувано в профила му във „Фейсбук“. 

По-рано в публикация във "Фейсбук" Слави Трифонов обяви кандидатурата на „Има такъв народ“ за министър-председател. Това е световната шампионка по шах Антоанета Стефанова. Тя ще върне веднага мандата, защото партията на Трифонов не разполага с достатъчно депутати, за да сформира правителство.

"Цялото ми уважение към Антоанета Стефанова, но ако тя е премиер, за всяко нещо ще ходи да пита депутата Трифонов. Беше ми интересно да видя техните експерти и министри. Сега ние трябва да си говорим само за шах. Само че малко са специалистите, които могат да оспорват нейните знания в тази област, но тук става дума за друго“, каза премиерът в оставка.

„Искат 240 депутати. Ние им предложихме такъв вариант – мажоритарни избори в два тура и ще управляват с пълно мнозинство. Защо се отказаха от него и казаха след четири години?“, попита той.

„Никой не ги кара да бягат от отговорност, да са страхливци. Ето това се казва политически страхливец. Не е страхливец този, който ходи да го мерят с яйца – той е разумен човек. Страхливец е този, който със 165 заявили подкрепата си депутати казва, че са му недостатъчни и му трябват 240 подкрепящи го“, каза Борисов.

"Щом са заявили, че ще отиде един световен шампион по шах да вземе мандата и веднага да го върне, това е абсолютна безотговорност и подигравка с избирателите им", допълни той.

"Отново ще се дадат 50-60 милиона народна пара за предсрочни избори. И тези, и следващите избори ще минем над 200 милиона. Вместо да ги вкараме в планове и да дадат продукт, ние ще търсим на някого абсолютно мнозинство", изтъкна Бойко Борисов.

И Тодор Живков и Царят не са имали такава подкрепа, припомни той. По думите му "Има такъв народ" нямат капацитета да проведат предсрочни избори.

„И както се обзаложих, че Слави Трифонов няма да излезе за премиер, ще излъже хората и ги излъга. Защото това са още два месеца шикалкавене – дайте ни цялата власт и ние ще ви покажем какво можем. Не, излезте и кажете – ето го нашият план. Нека хората да избират. А ние сега като от пещерата – добре, че има „Фейсбук“. Едно съобщение и след това ние трябва да си правим другите изводи. Или играят с Радев някаква игра, за да държат държавата в хаос – не знам. Но по-нормално от това има ли да излезеш и да кажеш – моята партия считам, че е най-добрата. Аз съм кандидатът за премиер с няколко езика. Защото има една препратка в съобщението, че Антоанета Стефанова знае пет езика", коментира още Борисов.

"Изборите ще доведат до същото, освен ако не променят Конституцията и да забранят на ГЕРБ да се явява на избори. При тази подобна конструкция ще влезем в тежка политическа криза след следващите избори и тогава ще ги питам какво ще правят", коментира той.  

Борисов направи и ироничен коментар по адрес на Мая Манолова с препратка към снощната церемония на наградите „Оскар“.

„Очаквах всеки момент снощи Мая Манолова да влезе на Оскарите и да започне да им иска документацията, обаче не се появи. Как може – това е за първи път да не се появи на Оскари, да грабне статуетката и да иска да я изследва“, каза премиерът в оставка.

И още иронични коментари - Борисов предположи, че следващата партия ще предложи Кубрат Пулев за премиер, "защото може да ни бие всичките".