„Тепърва ще се търси решение. Когато става въпрос за пари и то за много пари, трудно ще се намери решение между по-богатите държави, които вече стават много по-бедни, и тези от Централна и Източна Европа“. Това каза премиерът Бойко Борисов след в онлайн заседание на Европейския съвет по повод кризата, породена от коронавируса.

В понеделник „докторски мозъчен“ тръст в ЕС ще препоръча мерки общи за всички 27 държави-членки, обяви още Борисов.

Той отново изтъкна, че България е взела бързи и навременни мерки срещу разпространението на COVID-19.

Борисов уточни, че към днешна дата няма нито лекарство срещу коронавируса, нито ваксина, нито надежден тест. Той коментира и спора между специалистите у нас трябва ли да се купуват и прилагат бързите тестове за COVID-19.

„Сега мога да кажа какво прекрасно решение намерихме, за да спре темата с бързите тестове – всички са съгласни, че наложените мерки ни помагат да е по-плавна кривата на заразените. 1000 теста бързи ще бъдат направени на няколко групи полицаи, шофьори в градския транспорт, на шофьори на линейки. Когато ги тестваме с бързите тестове, които са кръвни и в рамките на 10 минути дава информация дали човекът е заболял и дали има антитела, тогава от тези 1000 души ще разберем каква е представителната извадка за заразените. След месец ще направим пак такъв тест, и ще разберем колко са се увеличили заразените, колко са се излекували, така че статистиката ще ни покаже след колко време ще дойде пикът на заразата“, обяви премиерът.

Той подчерта, че нито една държава в Европа няма необходимото количество тестове.

Поръчали сме 1 млн. теста, ще дойде време да тестваме по 20-30 хиляди души на ден, за да може в пика април-май да тестваме най-много, допълни Борисов.

Изследването на относително хомогенната група с тези хиляда теста не цели да открие новозаразен, а вече прекарал коронавируса. Това уточни ген. Венцислав Мутафчийски за бързите тестове, с които ще бъдат изследвани групи полицаи, шофьори в градския транспорт и шофьори на линейки.

Той отново повтори тезата си, че PCR тестовете са най-точните, но с тези 1000 бързи се проследява как се натрупва имунитетът.

Ще се види как след като мине пикът на заболяването, хомогенната група ще бъде въведена на работно положение за съживяване на икономиката, обясни той.

Д-р Александър Симидчиев от медицинския съвет към МС изрази удовлетворение от договореното относно методиката за мониториране на инфекциозния процес.

„Съгласихме се на обща платформа, за да можем с наличния ресурс да се справяме и мониторираме тази група и да можем да казваме какво се случва на базата на реални резултати. Това ще помогнем да намерим начин да разберем кога максимално рано да започнем с разхлабване на мерките, за да се върне икономиката обратно във функционалност“, коментира Симидчиев.

Премиерът каза още, че България е договорила покупка на между 50 и 70 респиратора от Германия.

На въпроса ще бъдат ли отменени абитуриентските балове той отговори: Има време, сега абитуриентите да мислят за ученето, ще могат да празнуват и съм сигурен, че ще празнуват.

Кога ще ги разхлабим мерките не е въпрос на хрумване, решението ще бъде взето на база математически изчисления, уточни министър-председателят.