Официално удължиха мерките за борба с коронавируса до края на извънредното положение. Това стана със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

У нас има нови 21 случая на заразени и 8 оздравели. Общо заразените са 264.

Мерките за намиране, изолиране, тестване и лечение на пациенти с COVID-19 трябва да са агресивни, твърдят от Световната здравна организация. Такъв подход може да помогне за избягване на безкраен цикъл от самоограничения.

„Да се спре движението на хората осигурява време и намалява напрежението върху здравната система. Но сами по себе си тези мерки няма да спрат епидемията. Целта им е да доведат до по-прецизни и насочени мерки, които да спрат заразата и да спасят животи“, заяви Тедрос  Гебрейсус, директор на СЗО.

„Да, тестове, тестове, тестове. Преди 4 дена франция ограничиха тесовете в изискванията на СЗО. Германия вчера ги ограничи. Румъния пък ще тестват цял Букурещ, но с един друг метод на базата на антиген“, каза ген. Венцислав Мутафчийски, председател на оперативния щаб.

Експерти от института „Робърт Кох“ в Германия обясняват ниската смъртност там с няколко неща - първо заболелите възрастни са малко, второ - масово тестване.

„В Германия от самото начало се правят много тестове, затова открихме много рано вируса. А така регистрирахме и много леки случаи, които иначе едва ли биха били открити“, каза Проф. Лотар Виелер - предстедател на институт „Робърт Кох“.

С най-сигурните тестове, които използваме - така наречените PCR тестове, масов скрининг не може да се постигне, а бързите тестове не биха дали информация в момента:

“Този тест е чудесен, за да стане ясно в края на епидемията кой е изградил в края на епидемията антитела. Забележете, в края на епидемията. Ние сме в началоto”, обясни Мутафчийски.

А от двата вида бързи тестове - по-сигурни са тези, които изследват антиген, а не антитяло, с които все още не разполагаме.

Удължаването на ограниченията означава и продължаване на задължителното дистанционно обучение.

От МОН днеска бяха категорични, че тъй като вече е минало 60% от учебното време - няма да се обявява нулева учебна година.

Ако обучението в електронна среда продължи до 13-ти или 20-ти април, няма да е наложително да се отлагат изпитните дати за матурите.