„Производителите на ваксини трябва стриктно да спазват договорите за доставки. С колегите от Европейския съвет сме единодушни, че трябва да сме максимално твърди и да изискаме от компаниите полагащите ни се количества в срок“. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов в края на първия ден от видеоконференцията на членовете на Европейския съвет, съобщават от правителствената пресслужба.

„Ние, държавите членки, стриктно сме спазвали договорите, стриктно сме дали пари, за да направят съответните проучвания и да създадат ваксината“, е заявил Борисов, като е добавил, че усилията за увеличаване на производствения капацитет трябва да продължат.

По-рано днес изпълнителният директор на „АстраЗенека“ Паскал Сорио се оправда с производствени затруднения за проваления график на доставки, а негови колеги от други водещи фармакомпании бяха категорични, че на пазара скоро ще има много ваксини от различни производители.

Ваксинационният паспорт

Министър-председателят е приветствал идеята да бъдат осигурени бързи коридори за защитените от COVID-19 граждани като в същото време се запазят личните им данни. А хората, които не са се ваксинирали, да не бъдат ограничавани да пътуват.

„Не си представям, ако всяка държава членка трябваше самостоятелно да договаря и доставя ваксини, как щяхме да се справим, особено в конкуренцията на държави като САЩ, Бразилия, Израел, Великобритания“, е добавил Борисов. Министър-председателят изтъкна, че трябва да има солидарност и да бъдат подпомогнати и други страни като тези от Балканите и от Африка, но по най-бързия начин първо трябва да се ваксинира европейското население.

Според ДПА Европейският съюз е разделен по въпроса за ваксинационните паспорти и затварянето на границите заради пандемията от новия коронавирус.

Държави като Франция и Германия не искат ваксинирането срещу COVID-19 да осигурява повече права при пътуване. В другия лагер са няколко държави, като зависимите от туризма Гърция и Кипър, които горят от нетърпение да започнат да приемат чуждестранни посетители, като предложат привилегирован достъп на имунизираните. В последната група е в България.

Науката обаче все още не се е произнесла категорично дали ваксинираните могат да заразяват други хора. Освен това, предвид недостига на ваксини, има безпокойства, че привилегиите за имунизираните хора няма да са справедливи, отбелязва ДПА.

Едва малко над 6 процента от гражданите на ЕС са получили до момента поне една от необходимите две дози ваксина.

Не се очаква европейските лидери да вземат решение по въпроса. Разговорите сега са съсредоточени върху взаимното признаване на сертификатите за ваксинация и тестване, като мнозина искат обща рамка, казаха европейски дипломатически източници.

Това частично беше потвърдено и от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен: "Най-рано след три месеца се очаква ЕС да бъде технически готов за въвеждане на единен номер за хората, които са ваксинирани срещу COVID, преболедували са или са дали отрицателна проба при изследване".

Ние сме добре

Премиерът Борисов е изтъкнал, че на фона на локдауна и ограниченията в другите държави, там броят на заразените продължава да бъде висок. Докато в България мерките са либерални и същевременно ефективни.

„С дисциплина, дистанция, толерантност ще се върнем към нормалността. Ние продължаваме да облекчаваме мерки вследствие на това, че нашите показатели са доста по-добри от всички държави, които са с пълен локдаун“, е отбелязал премиерът Борисов и е добавил: „Вярвам в интелигентността на българина, в неговата възможност сам да преценява, оставяме свободата на решение на всеки един човек“.