За първи път на Стария континент евродепутатите изслушват изпълнителните директори на водещите производители на ваксини срещу COVID-19. Основна тема на обсъждане е как да се разрешат проблемите с недостига на препарати за имунизация и гарантирани ли са договорите, сключени между Брюксел и производителите.

На тези въпроси в Европарламента трябва да отговорят седмина директори на фармацевтични компании.

„Зададохме на страните членки цел – да ваксинират минимум 70% от възрастното си население до лятото. Амбициозна, но постижима цел. Предвидимостта на доставките обаче е ключова за ефикасната имунизация на континента”, каза еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидес.

Евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев очаква отговор от представителите на компаниите как може да се повиши капацитетът на производство и защо договорите не се изпълняват.

Какво отговориха?

Най-остри са въпросите към "АстраЗенека" след противоречивата информация през последните дни за нейно второ забавяне на доставките за ЕС. Изпълнителният директор на британско-шведския гигант Паскал Сорио обеща скорошно ускоряване на производството.

„Правим големи нови инвестиции, включително в Германия, където се надяваме да изградим една от най-големите си производствени мощности. Мобилизираме и производствените си партньори извън Европейския съюз, за да засилим ефикасността си”, добави той.

По неговите думи затрудненията с доставките са свързани с по-бавното усвояване на технологията на производство в някои заводи. Според него може да се очаква удвояване на производството.

Сорио допълни, че тази ваксина е достатъчна при само една доза, за да осигури защита срещу тежко протичане на COVID при 94 на сто от имунизираните и 76 на сто срещу разболяване. Той поясни, че британското правителство и осигурило още през януари-февруари миналата година десетки милиони лири за проучвания и производство на ваксината.

По неговите думи няма "черен пазар" за тези ваксини, а всички произведени количества се продават направо на правителствата по света, без да се пазят количества на склад.

Ръководителят на "Модерна" Стефан Бансел заяви, че може да се очаква тази ваксина скоро също да осигури защита само с една доза. Той уточни, че производството на този препарат е било подпомогнато от властите в САЩ и че днес се разпростира в Швейцария, Франция, Испания и Белгия. По неговите думи за дружеството работят едва 1300 служители по света.

Франц-Вернер Хас от ръководството на "КюрВак" изрази очакване тази ваксина да получи пазарен достъп в ЕС през юни. Той уточни, че ваксината изглежда противодейства на южноафриканския щам на вируса на ковид. Хас отбеляза, че дружеството работи с 600 служители.

Стан Ърк от "Новавакс" заяви, че основната част от производството на тази ваксина е в ЕС. Според него ваксината ще бъде на пазара в средата на годината. Той добави, че дружеството разполага с производствени мощности по целия свят. По неговите думи тази ваксина дава 96 на сто защита срещу щама от Ухан и 98 на сто срещу британския щам.

Ами България?

По думите на евродепутата от Прогресивен алианс на социалистите и демократите Петър Витанов за страни като България забавянето е пагубно.

„Ние не диверсифицирахме риска целесъобразно и затова изпитваме недостиг на ваксини. Другите държави взеха по равни количества от различните ваксини”, обясни евродепутатът.

Според него подписаният с "АстраЗенека" договор не би могъл да позволи на Брюксел да осъди фармацевтичната компания. В най-лошия случай, ако не си получи ваксините, Европейската комисия може да не плати остатъка от парите за поръчката.