Премиерът Бойко Борисов направи коментар за резолюцията за България на Европарламента. Но не за критиките в нея, а относно част, която засяга ОМО "Илинден". 

В документа се призовава за изпълнение на решения на Европейския съд по правата на човека по делата, заведени от Обединената македонска организация срещу страната ни.

В резолюцията, приета от Европарламента на 8 октомври се призовава:

"Българското правителство да предприеме всички необходими мерки за ефективна защита на правата на малцинствата, по-специално правата на свобода на изразяване на мнение и свобода на сдружаване, включително чрез изпълнение на съответните решения на Европейския съд по правата на човека".

Според цитираните от Европарламента решения, България е нарушила член 11 от Конвенцията за правата на човека като е забранила на ОМО "Илинден" правото на свободно сдружаване и събиране. 

Бойко Борисов коментира текста по време на среща с министъра на външните работи на Северна Македония  Буяр Османи.

„Аз лично съм много разтревожен съм от вкарването на ОМО Илинден и „македонско малцинство“ в България в една политическа резолюция в Европейския парламент“, заяви Борисов.

„Това в никакъв случай не е от полза в точно този момент, когато ние търсим компромиса – и на историците, и на нашите политически партньори в Република Северна Македония, да намерим решение на въпроса“, добави министър-председателят.

В резолюцията терминът "македонско малцинство" не се споменава.

"В първите му редакции имаше конкретно този термин. Той отпадна, слава Богу. ОМО "Илинден" е сепаратистка организация и вкарването й в резолюцията е в ущърб на хората, които критикуват властта", заяви евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки пред bTV.

Джамбазки прогнозира, че докато ВМРО е част от управлението, цитирам "сепаратизъм няма да има".

Спор за приетата от Европейския парламент резолюция за България имаше и в Народното събрание.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!