Премиерът Бойко Борисов е подчертал пред външния министър на югозападната ни съседка Буяр Османи по време на срещата им този петък, че „от днешната среща трябва да стартират разговори на всички нива, за да може до 10 ноември, когато България и Република Северна Македония като съпредседатели на Берлинския процес ще ръководят Срещата на върха, да има компромисно решение, което да удовлетворява всички“.

Българският министър-председател обяви своята позиция и в профила си във „Фейсбук“.

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи пристигна този петък на посещение в София, за да говори със българския си колега Екатерина Захариева и премиера Бойко Борисов на фона на изостряне на отношенията между двете страни след застоя в работата на съвместната комисия по историческите въпроси.

Снимка: Фейсбук страница на Бойко Борисов

В рамките на разговора си с Османи премиерът Борисов е посочил, че е много разтревожен от вкарването на ОМО Илинден и „македонско малцинство“ в България в една политическа резолюция в Европейския парламент, съобщават от правителствения пресцентър.

„Това в никакъв случай не е от полза в точно този момент, когато ние търсим компромиса – и на историците, и на нашите политически партньори в Република Северна Македония, да намерим решение на въпроса“, добави министър-председателят.

„Много се надявам Република Северна Македония да получи необходимите уверения от нас и да върви по пътя за присъединяване към Европейския съюз. Трябва да се направят необходимите компромиси, както много други направиха. Ние сме длъжни за сегашните и за бъдещите поколения да направим така, че по никакъв начин Република Северна Македония, Албания и страните от Западните Балкани да не бъдат спирани по пътя към Европейския съюз“, заявил българският премиер по време на разговора.

Снимка: Фейсбук страница на Бойко Борисов

Борисов е отбелязал, че още „имате много работа, това е много сложен, много бърз и в същото време важен и необходим процес“.

„Вашите граждани трябва да знаят, че в България имате и винаги сте имали най-голяма подкрепа и че просто трябва да направим така, че историята да е мост на приятелство и близост, а не скъсан мост, по който да не може Република Северна Македония да премине. Така че тук политически игрички не трябва да има“, подчертал още Борисов по време на срещата.

По думите му перспективата и моментът са изключително важни и би било грях пред историята, ако сегашните политически ръководства в България и Република Северна Македония не успеят да намерят компромис и „няма да ни разбере и светът“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!