Спор в Народното събрание за приетата вчера от Европарламента резолюция за България. От БСП заявиха, че Европа показва ясно проблемите у нас, а от ГЕРБ отговориха, че се използва европейската сцена за предизборна кампания.

Според БСП от вчера отношението на Европа към България е различно и Брюксел показва кои са виновниците за корупцията и липсата на върховенството на закона.

„Европа с пръст показа кои са виновниците, това са от ГЕРБ и ОП. Хората не вярват в правосъдието трябва незабавно оставка на правителството и този парламент“, каза Драгомир Стойнев, депутат от БСП за България.

От ГЕРБ реагираха, че няма да приемат България да бъде черната овца на Европа, а някои партии използват случая.да прехвърлят вътрешни битки на европейската сцена.

„Вие имате подкрепа на загубилата Европа, ние имаме подкрепата на печелеща Европа. Вие имате подкрепата на няколко идеологически течения, които си отиват. Вие имате подкрепата на откъснали се хора от света  на хайверна левица и на Радан Кънев“, заяви Тома Биков, депутат от ГЕРБ.

От Обединените патриоти пък изразиха притеснения, че в резолюцията влизат и теми, които нямат нищо общо с върховенството на закона като отхвърлянето на Истанбулска на конвенция, например.

„За нас Европа има бъдеще само като Европа на отечеството и нациите, всичко друго е насилие и подмяна не само на нашите ценности, а и на европейските“, коментира Александър Сиди, депутат от ОП.

В резолюцията не се споменава никъде за македонско малцинство, както и за турски и майчин език, уточняват евродепутатите, участвали в дебатите.

Според ГЕРБ и Обединените патриоти, към България се хвърлят обвинения не от Европарламента, а само от определени негови членове.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!