358 евродепутати гласуваха „За“ критичната резолюцията за България. Така, тя беше приета днес в Брюксел. Срещу текста се произнесоха 277, а 56-ма се въздържаха.

Поправките за президента, внесени от Европейската народна партия, бяха отхвърлени. 

Снимка: btvnovinite.bg

Във финалния текст Европейският парламент изразява дълбоко съжаление относно влошаването на принципите на правовата държава, независимостта на съдебната система, борбата с корупцията и свободата на медиите. 

Снимка: btvnovinite.bg

Евродепутатите изразяват и своята солидарност с българския народ заради „неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация“. 

Повечето депутати от Европейската народна партия отхвърлиха резолюцията. На партийните указания, обаче, се противопоставиха шестима, сред които и Радан Кънев, а 23-ма се въздържаха.

Снимка: btvnovinite.bg

Всички без един от „Алианса на социалистите и демократите“ подкрепиха текста за България, като само един евродепутат се въздържа.

Всички от Зелените и почти всички центристи от „Обнови Европа“ подкрепиха резолюцията. Само 12 от центристите се въздържаха – сред тях и тримата евродепутати, излъчени от ДПС.
Повечето членове на Европейските консерватори и реформисти, сред които е и Ангел Джамбазки, гласуваха срещу текста. 9 се въздържаха, а един консерватор подкрепи резолюцията.

Снимка: btvnovinite.bg

Документът няма задължителен, а препоръчителен характер.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!