Правителството и ръководството на националната обсерватория „Рожен” намериха решение на финансовите проблеми, заради които астрономическото съоръжение бе заплашено от фалит и затваряне след по-малко от месец.

Решението – обсерваторията ще работи по проекти на министерствата на земеделието и на околната среда, срещу което ще получи средства, необходими за оцеляването й до края на годината. Информацията подаде доц. д-р Таню Бонев, директор на Института по астрономия в обсерваторията - след среща с премиера Борисов и министри.

За срещата и нейната цел съобщи по-рано пред bTV земеделският министър Мирослав Найденов. Той каза, че ще присъства на разговорите, за да се намери спасение за „Рожен”.

„Това, което ще правите, е да наблюдавате и влиянието върху горите и околната среда, два договора подписваме”, съобщи в началото на заседанието на Министерския съвет Борисов и повтори, че БАН разполага със свой бюджет и негова задача е да се грижи за своите институти, включително и за обсерваторията.

По договорите между нея и двете ведомства са осигурени общо 270 000 лева - 120 000 от земеделското и 150 000 по линия на екоминистерството.

„Единият договор е подписан и още днес ще получите парите, за да може да си плати заплатите и режийните, с другите - развивате научната си дейност”, разпореди се премиерът и добави, че ако има необходимост от още средства, „за да не изпуснем някой астероид или някой взрив за след десет години на звезда” от министерството на образованието има готовност целево веднага да се предоставят пари.