Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова управляващите да отменят мораторима върху цените на тока и парното и да бъде компенсиран справедливо бизнесът. Той предложи депутатски гласове от ГЕРБ при гласуване в пленарна зала. 

Борисов коментира и срещата на президент Румен Радев с представителите на бизнеса, като отбеляза, че за да се проведе или България е президентска република, или представителите на работодателите са изчерпали възможностите си за контакт с кабинета. Той попита защо на срещата не присъстват министъра на енергетиката или министъра на индустрията.

"С мораториума върху цените моделът не може да се балансира", отбеляза и Делян Добрев. Той обясни, че ГЕРБ са имали предложение в мораториума да се направи едно изключение. 

"Даваме право на регулатора да махне премията, за да няма свръхсубсидиране. ВЕИ сектора ще бъде свръсусидиран с 300 млн. лева за три месеца", обясни Добрев за предложението на ГЕРБ. "Това е най-лобисткото предложение, което аз съм виждал за 12 години в парламента", коментира той. 

За покачаването цените на тока Делян Добрев показа графика, според която от май и юни цените започват да се покачват, за да достигнат 450 лв. "Това е 4 пъти повече спрямо прогнозната цена на регулатора. Цени за първото тримесечие за следваща година около 700 лв.", каза той.

Снимка: БГНЕС

Борисов припомни още, че утре изтича срокът за финализиране на проекта за газовия интерконектор между България и Гърция, по който от 1 януари 2022 г. трябваше да потече газ от Азербайджан.

"На 31 декември трябваше да потече азерската газ. И нека управляващите, особено президентството, не се оправдават и да не се правят, че управлява ГЕРБ. От 10 месеца ГЕРБ не е на власт'', посочи лидерът на ГЕРБ.

"Ще видим кой какво направи през последните осем месеца, два служебни кабинета какво направиха, колко срещи проведоха, как ускориха реализацията на проекта. Двете правителства бяха заети да чегъртат ГЕРБ, но провалиха един от най-важните проекти за доставка на газ. Направихме всичко необходимо, така че България получава 350 млн. кубични метра газ годишно и то на атрактивни цени. Това ни даде възможност да не плащаме неустойка на азерската страна. Сега България пак предлага на своите потребители природен газ с 30 процента по евтин от този в европейските хъбове'', уточни и Теменужка Петкова. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!