Мораториумът върху цената на тока не решава проблема, а го отлага за 1 април догодина, каза бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в живо включване във "Фейсбук".

Той заяви, че новите управляващи са прекалено самоуверени, защото „младостта има тези качества“.

"Има по-разумно решение, хората нямат нужда от екстремност. Това е чудовищна работа", коментира Борисов. По негови думи се натрупват загуби при ЕРП-ата, които или държавата трябва да плаща, или ще се стигне до съд.

"Бих ги попитал - въглищата ли станаха по-скъпи? Защото цената на тока се вдигна в пъти, откакто напуснахме управлението. И на нас ни предлагаха мораториум, даже два пъти, но отказахме, защото това е само отлагане на проблема", заяви Борисов.

„Приказките за битовите потребители е едно, а в момента всеки, който има хлебарница, автомивка, фризьорски салон – всички, които работят с ток, плащат безумни сметки. А парите се акумулират по държавните дружества вместо веднага да се върнат на бизнеса, какъвто и да е той. Тормози се народът, тормози се бизнесът, а парите стоят, без да работят", каза още Борисов.

Зеленият сертификат и ваксините

"Зеленият сертификат работи в демократичния свят, но Кацаров го опорочи, като го въведе от днес за утре. Сертификатът трябва да е за всеки един човек в България. Не може да се дели на парламент и останалите. Не разбирам и как може да се пускат заповеди за след 40-50-60 дни", заяви лидерът на ГЕРБ.

Той изрази позиция, че е трябвало да се изчака с ваксинацията за децата на възраст от 5 до 11 години. По думите му те го карат леко и им минава бързо.

"На такива дърти вампири като нас и да има проблем, няма голямо значение. Но за дечицата, докато не сме 100% сигурни, че не увреждат, може да се почака. Можеше да се изчакат всички клинични изследвания. Можеше да се изчака няколко месеца", смята Бойко Борисов.

100-те дни толеранс на новото правителство

Борисов заяви, че е „за“ това на едно ново правителство да се дадат 100 дни.

„Само че нашите колеги управляващи забравиха, че тези 100 дни бяха преди 9 месеца. Те се държат все едно ние сме управлявали до онзи ден, а не Радев и служебните им правителства. Тоест 100-те дни отдавна са минали“, каза бившият премиер.

Лидерът на ГЕРБ коментира и желанието на премиера Кирил Петков да ходи пеша, за да бъде сред хората.

"Как премиер ще ходи пеша по улиците? Той има толкова работа, че ако тръгне и да губи по половин час да се придвижва. Освен това има толкова криминални и недоволни хора. Може би е искал да изглежда народен човек. Той и Радев ходи един път с колело на работа, но един път. И аз съм правил такива глупости", припомни Борисов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!