Отношенията между България и Русия не са влошени. Това каза премиерът Бойко Борисов на брифинг след срещата си с министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров, предаде „Фокус“.

Борисов цитира и думите, които руският посланик у нас Юрий Исаков му е казал за бизнесмена Константин Малофеев и генерала Леонид Решетников.

"Нито за момент не е стояло на вниманието ни да си влошаваме отношенията с Русия, нито пък при тях. Както Юра преди малко каза, аз имам един началник и той е министър Лавров. Нито познавам Малофеев, нито Решетков, таказавършихме разговора по тая тема", отбеляза Борисов. 

Двамата руснаци получиха забрана да влизат у нас, тъй като имената им се появиха при разследването на обвинения в шпионаж в полза на Русия бивш депутат от БСП Николай Малинов.

Министър-председателят посочи, че отчитайки и историческите, и приятелските отношения през годините – в момента между България и Русия има прагматични, точни и коректни отношения във взаимна изгода за всяка една от страните.

Борисов коментира, че стартиращият утре строеж на Балкански поток е много положителен и че по тази тема България и Русия действат заедно. Борисов припомни, че България е заплатила реакторите за АЕЦ „Белене“ и отбеляза, че за страната ни е важно процедурите около проекта да са прозрачни, ясни и точни.

„Съревнованието е много голямо между Държавата компания на Китай, на Южна Корея. Така че ще се постараем максимално бързо да проведем всички тези преговори.виждам и огромен шанс, ако параметрите и изпълнението са в рамките на договорените правила, да стане един много добър проект“, добави още Борисов.

Той коментира шеговито и случая с махнатите микрофони при посещението на председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в България: „Оттогава ходя с микрофон в джоба, за да може, който иска, да заповяда“.