„Вече 3-4 дена Кулеба се върти като сираче и накрая какво казва: „Да, важно е на война да има жилетки, но, хора ,нека бъдем сериозни“. Той смята, че не сме сериозни“ – такава е оценката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за поведението на управляващите по време на визитата на украинския външен министър Дмитро Кулеба у нас.

„Министърът на външните работи е втори след премиера, защото прави външната политика”, подчерта още бившият премиер на брифинг на партията. Той обвини депутатите, че са оставили великденската си ваканция и в последния си работен ден днес не са гласували въпроси като отпускането на военна помощ за Украйна.

„Депутатите се занимаха днес с всичко друго, не и с належащото за българите и за международната общественост. Нещо повече той (Дмитро Кулеба – б.а.) беше в килера, кулоара и не приеха нашето искане да влезе при депутатите в зала”, каза още Борисов.

Той попита защо в дневния ред днес не влезе в нито едно от предложенията на партиите за военна или техническа помощ, каквато предлагат от ПП: „Какво отговори Христо Иванов, който беше наречен на безгръбначен? „Няма да приемем поредното натикване под килима.” Как няма като прие, г-н Иванов!”

От 20 февруари до 15 април тази година България е сключила сделки за продажба на оръжия на стойност 316 млн. евро. За сравнение, в същия период миналата година износът ни е за 117 млн евро. Това заявиха още от ГЕРБ, като се позоваха на отговор на въпрос от парламентарния контрол на министър Корнелия Нинова.

„Това са сделки на български фирми с чуждестранни фирми от ЕС. Против сме, че в парламента са двулични. След нападението на Путин над Украйна. Единственият начин да бъде спрян е този”, коментира Бойко Борисов.