Всеки, който си намира наглед рационални оправдания да не помогне на Украйна, помага на агресора, а сега всички, които се обявяват за принципни, би трябвало да застават на страната на жертвата в конфликта. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в парламента по време на откриването на изложбата „Стоп на войната в Украйна“ със снимки на разрушенията в страната.

„Надявам се, че тези снимки ще помогнат на някои от вашите политици – не само от парламента, но и от правителството: да погледнат тези лица и да си представят за секунда какво се случва в страната ми и най-накрая да вземат правилното решение“, заяви той.

"Скъпи българи, животът е труден, времената са трудни, но не можем да сме по средата, трябва да вземем страна и трябва да сме на страната на истината", подчерта украинският външен министър.

Дмитро Кулеба призна, че няма яснота каква точно помощ е готова България да предостави на страната му. Той със сарказъм коментира изпращането на защитно облекло за Украйна: „Тази помощ е важна по време на война, но, приятели, да си говорим сериозно – ако имаш каска и бронежилетка, но нямаш оръжие, ти си обречен! Посланието е „Искаме да умрете защитени“!“.

Първият дипломат на Киев обори и двата основни политически аргумента срещу военната помощ – че така не помагаме за скорошен мир и че не трябва да разпалваме допълнително конфликта между два братски народа. „Най-добрият начин да се помогне на мира е да се помогне на Украйна – в противен случай Русия ще извърши повече жестокости и убийства и ще разруши повече домове. Говорейки в навечерието на Великден, как може да считаш убийци за свои братя?“, запита Дмитро Кулеба.

Той беше категоричен, че търсенето на политическа целесъобразност у нас по темата води до все повече жертви. „Имах среща с вашия премиер, който според мен показа истинско желание да направи всичко по силите си, за да помогне на Украйна. В демократичните правителства, коалиционните правителства е нормално да има различни мнения, но е много важно да си от правилната страна на историята и да вземаш верните решения (…) Да си с нас означава политическо бъдеще, подкрепа за Русия или да се правиш на неутрален значи да си от грешната страна на историята“, коментира Кулеба.

Украинският външен министър подчерта, че остава у нас, докато, не получи ясен отговор на повдигнатите от него въпроси: „Беше ми казано, че в България почивните дни за Великден започват утре, така че очаквам отговор днес“.