Ние ще подкрепим само решение за Украйна, което включва в себе си изрично посочването на военна помощ – военно-техническа, отбранителна. Това обяви от трибуната на Народното събрание съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

В сряда депутатите от парламентарната комисия по външна политика приеха проекторешението на „Продължаваме Промяната“, в което е записано, че парламентът дава мандат на правителството да обсъди и приложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна, една от които е оказване на помощ на Украйна – хуманитарна, финансова и техническа за защитни цели според нуждите на Украйна и съобразно възможностите на България, припомня БТА.

От ДБ искат текстът да бъде конкретизиран и няма да позволят темата да бъде „заметена под килима“, като за целта ще настояват за заседание на коалиционния съвет. „Става дума за определяне на това какво управление имаме – дали имаме управление на страха и на снишаването, или управление, което разбира новата епоха, в която се оказахме не по наш избор, а по избор на Путин“, подчерта Христо Иванов.

Той беше категоричен, че ДБ отказва да бъде „част от политика, която „смалява“ България“ – по коментара на външната министърка Теодора Генчовска (ИТН) пред украинския ѝ колега Дмитро Кулеба, че „България е малка държава“.

„Българският национален интерес изисква не мир, който да настъпи в резултат на успешната агресия на Русия, защото в този мир ще има един списък от страни, които да са следващи обекти на руска агресия по един или друг начин. Уплашена, обявила се сама себе си за малка и слаба, България ще бъде високо в този списък“, заяви още Иванов.

Докато залата спореше дали докладът за помощта за Украйна да бъде вкаран извънредно с решение на председателя, „Има такъв народ“ атакуваха Христо Иванов по друга тема. Поводът е, че той не е свиквал заседание на комисията по конституционни промени близо три месеца.

Иванов отговори с декларация, в която настоява за свикване на коалиционен съвет по темата Украйна и помощта, която ще ѝ предоставим във вторник. На тази среща ще бъде обсъдена и темата с промените в Конституцията, уточни той.