Премиерът Бойко Борисов направи първа копка на сградата, в която ще се помещава български суперкомпютър. За изграждането на съоръжението е избрана територията на „София Тех парк“

По думите на министър-председателят суперкомпютърът ще се използва в редица области, като даде пример с медицината и фармацията. Той допълни, че страната ни е една от осемте държави в Европа, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище.

Снимка: БГНЕС

Борисов изтъкна, че базирането на суперкомпютъра в България ще подпомогне изключително много и развитието на автомобилните клъстери, както и секторите наука и иновации.

„Да благодарим на Европейската комисия, но да се знае, че и България съучаства във финансирането и сме горди с това, което стартира днес“, посочи премиерът. Той изрази надежда, че след преодоляване на последиците от коронавируса икономиката бързо ще се възстанови и много нови инвеститори ще дойдат в страната ни. 

Снимка: БГНЕС

Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascale суперкомпютри, имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа. Кандидатурата на България беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, в която бяха избрани 8 локации, на чиято територия да бъдат изградени суперкомпютри. 

Борисов уточни, че със старта на приложението на модерното устройство страната ни ще се утвърди като дигитален хъб в региона. Суперкомпютърът трябва да заработи до края на февруари 2021 г. Държавното финансиране в проекта, включително прогнозните оперативни разходи за първите 5 години на експлоатацията, е в размер на 12 млн. евро, а целият проект е на стойност около 18 млн. евро.