България е първата държава в Източна Европа, която ще разполага с така наречения „суперкомпютър". Инвестицията е за близо 40 милиона лева. Това съобщиха днес комисарят по цифрова икономика Мария Габриел и премиерът Бойко Борисов. 

Общо 8 европейски държави ще имат подобни съоръжения с голяма изчислителна мощ. Високоскоростната машина ще подпомогне развитието на науката, автомобилостроенето и клиничните изпитвания във фармацията. Ще бъде разположена в София Тех Парк и ще бъде съфинансирана от българската държава и европейската комисия.

„За България проектът е на стойност 18 млн. евро, от които 12 млн. лв. дава България, а 6 млн. са от Европейската комисия", каза Мария Габриел.    

Според премиера Бойко Борисов страната ни има сериозен потенциал да бъде регионален лидер в тази сфера на високите технологии.

„Ние даваме на хората, занимаващи се с инвестиции, работно място, което ще работи 24 часа в денонощието. Надали извън сферата на тясно профилираните специалисти някой може да си представи, че тези машини правят 4 млрд. операции в секунда", заяви Борисов.

Европейската комисия реши да вложи 840 млн. евро в развитието на суперкомпютър, който да бъде сред първите три в света по възможности. В момента най-бързият компютър на стария континент е 10 пъти по-бавен от най-бързия в света.

„Така става възможно използването на изкуствен интелект и възможностите на компютъра могат да бъдат използвани в селското стопанство, за по-добро разбиране на климата и предвиждането на различни природни явления което може да помогне за спасяване на човешки животи.Суперкомпютърът ще направи България център на знания.", каза Роберто Виола, ръководител на генерална дирекция „Свързаност".

До 2020 г. суперкомпютърът трябва да започне да функционира.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!