Най-бързият суперкомпютър в света се включи в битката с глобалната пандемия от COVID-19. „Фугако“ извършва 2,8 пъти повече изчисления от предишния най-добър суперкомпютър на компанията „Ай Би Ем“.

Снимка: Fujitsu

Суперкомпютърът „Фугако“ се намира в Кобе и е стартиран преди шест години от японската технологична фирма „Фуджитсу“. Изчислителната му мощ е равна на 415,53 петафлопа – мярка за производителността на компютрите, която показва колко операции с плаваща запетая машината може да извърши за една секунда. Първият суперкомпютър, който преминава бариерата от 1 петафлоп е „Ягуар“ през 2008 г. Той подобри рекордите на своите предшественици тази седмица.

За сравнение предишният „победител“ в категорията най-бърз суперкомпютър е едва 148,6 петафлопа.

Машината е с размерите на стая и учените се надяват чрез нейната изчислителна мощ по-бързо да достигнат до решение на глобалната пандемия от COVID-19.

В момента „Фугако“ извършва ежедневни симулации на разпространение на вирусни капчици в затворени пространства. Когато започне да работи на пълен капацитет, учените се надяват компютърът да помогне за откриването на ефективни лекарства и методи на лечение на вируса.

Снимка: Fujitsu

Изкачването на Япония в топ 500 на най-добрите суперкомпютри в света прекрати дългогодишното съревнование на Съединените щати и Китай в сферата.