​Националната сигурност и отбрана на България са гарантирани само в рамките на колективната отбрана на НАТО, това заяви премиерът Бойко Борисов в телефонен разговор с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Двамата разговаряха в навечерието на Срещата на върха между държавите членки от организацията. Тя ще се проведе в Лондон между 3 и 4 декември.

Министър-председателят посочи, че България гледа на единството на Европа и Северна Америка като по-важно от всякога, с оглед на рисковете и предизвикателствата, пред които са изправени държавите в областта на сигурността, съобщиха от правителствения прессекретариат.

„За България трансатлантическата връзка е в основата на нашата колективна отбрана“, акцентира Борисов.

Той даде висока оценка на темите, които ще бъдат във фокуса на срещата в Лондон. Освен това вярва, че решенията на висшия форум ще доведат до по-нататъшно укрепване на възможностите и свързаността на НАТО.

Борисов посочи пред Столтенберг, че целите на страната ни са фокусирани в три основни области - повишаване на разходите за отбрана, модернизация и превъоръжаване, и преодоляване на дефицита на личен състав във Въоръжените сили.

Също така допълни, че страната ни се справя успешно с нарастването на отбранителните си способности, визирайки покупката на изтребителите F-16 Блок 70.

„България ще продължи да оказва подкрепа на усилията на Алианса към постигане на световен мир и сигурност. Разглеждаме участието си в мисии и операции на НАТО като основен приоритет и възнамеряваме да запазим ангажимента и приноса си към тях“, каза още Борисов.

Министър-председателят и генералният секретар на Алианса бяха категорични, че заедно трябва да защитаваме споделените европейски ценности и принципи – свободата, човешките права, демокрацията и върховенството на закона.

Столтенберг бе на посещение у нас само преди няколко месеца - през пролетта на 2019г. по покана на премиера Борисов. Тя бе отправена по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк през 2018 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!