„Национална стратегия за детето 2019-2030 няма. На социалния министър възлагам сутрин, като стане и на обед и вечер да прави брифинг и да повтаря, че такава стратегия няма”, заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание. Вицепремиерът Томислав Дончев допълни, че появилата се информация за неправомерно отнети деца от семействата им е спекулация. 

 „Такава стратегия няма да има, докато не мине през всички обсъждания, за да са сигурни хората, че никой няма да им вземе детето и да го даде на някоя друга брачна двойка - от трети пол например”, каза премиерът.

На заседанието на Министерски съвет се обсъждат също финансирането на педиатричната болница и заплатите на медицинските работници. Гласувано е отпускането на 3 450 000 лв. за апаратура. От тези средства на държавните и общинските болници ще бъдат предоставени 500 000 лв. за закупуване на 15 апарата за дихателна реанимация и 750 000 лв. за осигуряване на 50 кувьоза. 

2014 – 2020 година са одобрени 2,2 млн. лв., от които 1,7 млн. са за Специализираната болница за активно лечение на детски болести „Проф. Иван Митев“, съобщи министър Кирил Ананиев. Ресурсът ще бъде използван за подобряване лечението на децата и увеличение възнагражденията на работещите, каза още Борисов. 

„Излишно е да казвам колко трудна беше работата ни през последните години и месеци с тези рестрикции, с напускането и пенсионирането на персонал. Няма да казва средната възраст на медицинските сестри. Само ше кажа, че има отделения, където се налагаше да затваряме за по месец и да се работи само с по една сестра. Сега се надявам това да бъде разрешено, да докомплектуваме състава на болницата и да нямаме притеснение кога кой ще дежури и как ще се справи”, каза проф. Иван Литвиненко.

Относно методиката за изчисляване на заплатите на сестрите, здравният министър заяви, че е готова, предоставена е на Лекарския съюз и след това ще се каже точно с колко ще се увеличат възнагражденията.