„Единствената държава, която би искала започване на преговори за присъединяване към ЕС със Северна Македония дори повече от Германия, е България“. Компромис е възможен. Но също така трябва да се познава историята, казва премиерът Бойко Борисов пред вестник „Франкфуртер Алгемайнце Цайтунг“. 

От интервюто му става ясно, че една от причините за българското вето на преговорния процес е споменаването на македонско малцинство в резолюцията на Европарламента за нашата страна: „За мен бе голяма изненада, че неотдавнашната резолюция на Европейския парламент за България повдигна въпроса за предполагаемо македонско малцинство в България. В България няма македонско малцинство. Какво македонско малцинство трябва да има в България? Не познавам такова. Едва от резолюцията научих, че уж има такова. И тъй като българските социалисти в Европейския парламент подкрепиха резолюцията, очевидно те също считат, че такова малцинство живее при нас. Вместо да водим позитивен дебат за европейския път на Република Северна Македония, сега се насочваме към съвсем различен дебат. Трябва да кажа, че това развитие наистина ме тревожи. 

„Компромис е възможен. Но също така трябва да се познава историята. Българските комунисти и Комунистическият интернационал, контролиран от сталинистка Москва, искаха по идеологически причини след Втората световна война да превърнат насилствено българите в Македония в македонци. Българите там бяха принудени да се наричат македонци. Ако сега в процеса на присъединяване към ЕС се появят определени погрешни твърдения и аз не реагирам, политическите ми опоненти ще кажат: „Борисов продава българската история и се огъва под натиска от европейските партньори“, допълва премиерът.